İstanbul başta olmak üzere birçok ilde dün sabah başlayan operasyonda Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile Terörle Mücadele Şubesi’nin eski yetkililerinin de aralarında bulunduğu 31 kişi hakkındaki gözaltı kararları uygulamaya konuldu, gece olduğunda 27 şüpheli, Emniyette'ydi.

13 İLDE ‘MAKUL ŞÜPHE’DEN

Twitter’daki ‘Fuat Avni’ hesabından günlerdir paylaşılan, ‘cuma günü yapılacakken deşifre olunca ertelendi’ denilen operasyon,  İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla dün sabah 06.00’da, 13 ilde eşzamanlı bir şekilde başladı.

Polisin ilk adresi Zaman gazetesinin Yenibosna’daki binası oldu. Ancak Emniyet güçleri kapıya dayanmadan çok önce Zaman gazetesinin manşeti atılmış, operasyon beklenmekteydi. Gözaltına alınacakların isim listesi önce internete düştü. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, sabah binanın girişinde Zaman gazetesinin avukatları ile görüştü. Polisler, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanarak örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik suçları yönünden yürütülen soruşturma kapsamında 5271 Sayılı CMK’nın 116’ncı maddesi gereğince makul şüphe oluştuğundan aşağıda açık kimlikleri yazılı şüpheliler...” diye başlayan gözaltı kararıyla Ekrem Dumanlı’yı almaya geldiklerini söyledi.

''ALLAH’TAN KORK TAYYİP BEY''

Gözaltına alınan Dumanlı, sağlık kontrolünün ardından Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Dumanlı gözaltına alınmadan önceki basın toplantısında, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini ele geçirmek’ Vay vay vay, Ekrem Dumanlı’nın suçuna bakın. Ben en baştan Tayyip Erdoğan’a soruyorum, ‘Be Allah’tan kork Tayyip Bey ya, biz seninle 10 kere, 20 kere dünyanın dört bir tarafına gittik. Röportaj yaptım ben seninle. Ben devletin egemenliğini ele geçirmeyi düşünüyordum da hiç mi fark edemediniz?” dedi.

TESLİM OLMADI, GEREĞİ YAPILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu imzasıyla, saat 14.00’te ‘14 Aralık Soruşturması’ başlığı altında yapılan basın açıklamasında “Şüpheli Ekrem Dumanlı’ya yakalama ve gözaltı kararı tebliğ edilmesine rağmen, görevlilere teslim olmaması üzerine gözaltı kararının gereğinin yerine getirilmesi amacıyla, içinde bulunduğu Zaman Gazetesi binasına, usulüne uygun biçimde girilerek şahsın gözaltına alınma işlemi gerçekleştirilmiştir” denildi. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ise operasyonu evinde bekledi. Gözaltı kararının kendileri için sürpriz olmadığını belirten Karaca, “Yaşananların Türkiye’nin utanılacak manzarası olarak tarihe geçeceğini” iddia etti. Hidayet Karaca, daha sonra eşi Şule Karaca, oğlu Sıtkı ve avukatı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne hareket etti.


ESKİ POLİS MÜDÜRLERİ DE


İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nden sorumlu eski Emniyet Müdür Yardımcısı ve eski Hakkâri Emniyet Müdürü Tufan Ergüder Beylikdüzü’ndeki evinde gözaltına alındı. Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve eski Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve eski Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı da gözaltına alındı. Operasyonda Tunceli, Hakkâri, Mardin, Batman ve Şırnak’ta da bazı emniyet görevlileri gözaltına alındı. Gözaltı sayısı dün 27’yi buldu. Savcı Hasan Yılmaz, müdürlerin ifadesini almaya başladı. Aranan gazeteci-yazar Nuh Gönültaş’ın önceki gece Atatürk Havalimanı’ndan yurt dışına çıktığı tespit edildi. Yalova’da olduğu belirlenen Hüseyin Gülerce’nin bugün ifade vermeye gelmesi ekleniyor.