Aykut Polatlı-Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarlarından 19'u gözaltına alındı. Suçlama terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek. Suçlamaya ilişkin açıklama yapıldıktan hemen sonra da soruşturmaya yayın yasağı getirildi.
Operasyon sonrası sosyal medyada en çok eleştirilen isimlerden birisi de gazetenin eski Ankara Temsilcisi, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'dı. Balbay'ın gazeteden köşesi kaldırıldığında attığı 'Cumhuriyet'te FETÖ'cülükten Kürtçülüğe kadar her şey serbest, CHP milletvekili olarak yazı yazmak yasak' tweeti gün boyu en çok paylaşılan mesajlar arasındaydı.

Köşe yazarları Deniz Kavukçuoğlu ve Yalçın Doğan yazılarında Balbay'ın Cumhuriyet Vakfı'nın gerçekleştirdiği 2013 yönetim seçiminde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla dava açıldığını da vurgulayarak gazeteye yapılan operasyondan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ı sorumlu tuttu, 'Mutlu musun?' diye sordu.

Düşünsel farklılıklarımızı sonra konuşuruz

Operasyona gerekçe olarak kendisini gösterenlere sert tepki veren Balbay, 'Bu en hafif şekilde aymazlıktır' dedi. Balbay, 'Geçmişte Cumhuriyet yönetimiyle düşünsel ayrılıkların oldu ama bugün söz konusu olan özgürlüktür. Konu özgürlükse her şey ayrıntıdır. Ben derhal özgürlük istiyorum. Önce tüm Cumhuriyet yazarlarının özgürlüğünü istiyorum. Biz düşünsel fikirlerimizi ayrıca tartışırız. Gözaltındakilerin özgürlük mücadelesine çalışmak asıl bunu yapan kesimle mücadele etmek yerine rotayı Balbay'a çevirmek en hafif şekilde aymazlık diyorum' dedi.
Geçmişte Cumhuriyet Gazetesi'nde yazılarına son verildiğinde çok üzüldüğünü ama bu aşamada önemli olan gözaltına alınan Cumhuriyet yazarlarının özgürlük mücadelesi olduğunu dile getiren Balbay, 'Geçmişte Cumhuriyet'ten tırnağın etten kopartılması gibi kopartıldım. Bu çok üzdü beni. Bugün benim Cumhuriyet'te yazamayışımın 274'üncü günü. Bu ayrılıklar, düşünsel ayrılıklar konuşulur, çözümlenir ama bu operasyon bambaşka bir şey. Şu anda söz konusu olan özgürlük mücadelesi' diye konuştu.

Fikir ayrılıklarını bir kenara bırakarak ülke için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini söyleyen Balbay, Türkiye'nin en temel değerlerinin, basın özgürlüğünün tehlikede olduğunu belirtti ve mücadele çağrısı yaptı. Balbay, 'Söylenecek çok şey var ama şu aşamada özgürlük mücadelesi verirken bunlar hakikaten ayıp. Türkiye'de medyaya çok büyük bir saldırı var. Öncelikle bunu göğüslemek gerekir. Sonra düşünsel farklılıklarımızı ayrıca konuşur, anlatırız ama içeride olanların verdiği mücadele ortamında Nasrettin Hoca'nın samanlıkta kaybettiği anahtarı daha aydınlık bir yerde araması gibi bana saldırmak en azından gözaltında olanlara saygısızlık' dedi.

Şimdi mutlu musun?

Deniz Kavukçuoğlu yazısının sonunda Balbay'a, 'Ya sen Mustafa Balbay? Bütün varlığını Cumhuriyet'e borçlu olan sen, mutlu musun şimdi? Sen hapiste iken, aylığını Cumhuriyet ödemedi mi? Seni Cumhuriyet savunmadı mı? Hapiste olduğun halde, Cumhuriyet yine de yazılarını yayımlamadı mı? Şu anda milletvekili isen, bunu Cumhuriyet'e borçlu değil misin? Meclis'te CHP milletvekillerinin yanında otururken şimdi yüzün kızarır mı? Yok, Cumhuriyet Vakfı Başkanlığı, yok CHP Genel Başkanlığı adaylığı, hiç haddini bilmez misin?  Alev Coşkun ve Mustafa Balbay, nedir bu hırs? Ayıklayın şimdi pirincin taşını.' diye seslendi.

Daha dikkatli olmalıyız

Eski CHP İzmir Eski İl Başkanı Bedri Serter konuyla ilgili olarak, Balbay'ın Cumhuriyet ile organik bir bağının olmadığını ve  sarf ettiği ya da yaptığı şeylerin kendini bağladığını belirterek, 'Bu söylemler ile kapatılacağını düşünmüyorum' dedi.  Ülkenin içinden geçtiği bu zor günlerde daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Serter, 'Cumhuriyet Gazetesi Sayın Balbay'ın sorumlu olduğu bir alan değil. Balbay bir dönem orada köşe yazarlığı yapmış bir gazeteci. Şu anda da milletvekili söyledikleri kendini bağlar. Cumhuriyet Gazetesi'nin bu söylemler ile kapatılacağını düşünmüyorum. Yine de kimsenin zarar görmeyeceği şekilde hareket edilmesini tavsiye ederim. Çünkü nereden kimin zarar göreceği belli. Ondan dolayı daha dikkatli olmakta fayda var' diye konuştu.