Yard. Doç. Dr. Özmen Metin mobbingin; işyerlerinde şiddet, yıldırma, sindirme, psikolojik taciz, cinsel taciz, çalışmalarını engelleme, kadrosunu verme, ceza verme, soruşturma açma gibi bir çok farklı yöntemlerle yapılan psikolojik şiddet olduğunu belirterek, "Dünyada mobbing çok yaygın, Türkiye'de de çok yaygın. Mobbin işyerlerinde artıyor" dedi.
 
Atatürk Üniversitesi'nde 350 akademisyen arasında yapılan bir araştırmada, yüzde 82'sinin, bir şekilde mobbbinge maruz kaldığını ifade ettiğini söyleyen Temin, "Burada mobbinge en fazla maruz kalanlar daha alt statüdeki, uzman, okutman, yardımcı doçentler. Ancak statüsü yüksek olanlar da mobbinge maruz kalıyor. Araştırmada profesörlerin yüzde 51'inin mobbinge maruz kaldığı belirlenmiş. Akademik mobbing diye bir kavram var" diye konuştu.

Mobbingin 1960'larda çıkan bir kavram olduğunu belirten Özmen, bu kavramın Türkiye'de son yıllarda bilinir hale geldiğini belirtti. Özmen Metin, mobbingle ilgili açılan dava sayısının arttığını vurgulayarak, mobbingi uygulayan kişilere, kanıtlanması halinde ceza verildiğini anlattı.
 
Psikolog ve psikiyatristlere, mobbing nedeniyle girdiği depresyon nedeniyle çok sayıda kişinin başvurduğunu bildiren Özmen Metin, "Okulda, üniversitede, kamu görevlerinde çalışan ve mobbinge maruz kalan çok hasta var. Genellikle depresyona girdiklerini belirterek geliyorlar" dedi. En çok sağlık ve eğitim sektöründe mobbing uygulandığını bildiren Metin, "Hemşireler çok mobbinge uğruyor, cinsel taciz, sözel saldırı... Okulda da çok oluyor. Müdür öğretmene ders vermiyor, geç geldin diyor soruşturma açıyor, sürgün ediliyor, konuşulmuyor, muhatap alınmıyor, yalnızlaştırılıyor, dışarıda bırakılıyor" ifadelerine yer verdi.
 
Mobbing iş ve aile yaşantısını bitiriyor
 
Mobbinge maruz kalan kişinin yalnızlaştığını, kendini güçsüz ve değersiz hissettiğini, benlik saygısının azaldığını savunan Metin, travma sonrası stres bozukluğu, uyku bozukluğu oluştuğunu, evlilik ilişkisinin bozulduğunu, cinsel işlevinin azaldığını anlattı. Metin, "Mobbing insanın iş hayatını, evlilik hayatını bitiriyor" dedi. Mobbingi uygulayan kişinin de sağlıklı olmadığını ifade eden Özmen Metin, "Kişilik sorunu olan, gücü yanlış kullanan, yetkiyi aşırı ve uygunsuz şekilde kullananlar var. Bunların çoğu arkalarında başka güç olduğu için mobbingi rahat uyguluyor. Sağlıklı bir insan başka insana eziyet etmez" diye konuştu. Mobbing uygulanan işyerlerinde verimin de düştüğüne dikkati çeken Metin, bu işyerlerinde çalışanlar arasında ikilik, ekipleşmeler oluştuğunu, sevgi saygı ikliminin bozulduğunu, böyle olunca işyerinde verimin de düştüğünü sözlerine ekledi.