Ankete katılanlar arasında en değerli oy CHP’lilerin görünüyor. CHP’liler farklı bir partiye oy vermek için 1688 Euro isterken, AKP’lilerin oyunun bedeli 1092 Euro...

Siyasi partiler haziran ayında gerçekleştirilecek genel seçime yönelik hazırlıklarını sürdürürken Twitter yine ilginç bir ankete ev sahipliği yaptı. Medyasyon’un anketine katılıp “Oyunuzu kaça satarsınız?” sorusunu cevaplayan 1174 Twitter kullanıcısı oylarının yönünü değiştirmek için talep edecekleri bedeli açıkladı. Katılımcılardan gelen cevaplara göre Türkiye’de bir oyun ortalama bedeli 1138 Euro’yu buluyor. Partiler açısından bakıldığında en pahalı oy CHP’lilerin gibi görünüyor.

CHP’lilerin farklı bir partiye oy vermek için talep ettiği bedel 1688 Euro olurken, AKP’liler için fiyat ortalaması 1092 Euro’da kalıyor. Ankete oldukça az ilgi gösteren MHP ve BDP destekçilerinin oy değiştirme karşılığı talep ettikleri fiyat da katılımcı sayısı gibi daha düşük. MHP’lilerin 500 Euro olan oy değiştirme değeri, BDP’de 33 Euro’ya kadar iniyor.

İZMİR’İN OYU PAHALI


Bu arada ankete katılım konusunda en büyük ilgi CHP’lilerden geldi. CHP’yi AKP, MHP ve BDP’liler izledi. Eğitim durumuna göre bakıldığında en pahalı oylar yüksek lisans ve doktoralıların oyları oldu. Yüksek lisans mezunları oy değiştirmek için 2 bin 750 Euro talep ederken, fiyat üniversite mezunlarında 1290 Euro’ya, lise mezunlarında 212 Euro’ya, ilkokul mezunlarında ise 55 Euro’ya kadar düştü. 25 ilden katılımın olduğu ankete göre oyların en pahalı olduğu şehir İzmir.

İzmirliler oy değiştirmek için ortalama 2202 Euro talep ederken, fiyat ortalaması Ankara’da 1721 Euro’ya, İstanbul’a ise 1084 Euro’ya düşmüş durumda.

KADINLAR 1.675 EURO İSTEDİ


Oy değiştirmek için kadınların istediği ortalama bedel 1675 Euro. Erkeklerde ise fiyat 1019 Euro’ya düşüyor.

REFERANDUMDA İSTENEN OY BEDELİ 4 KAT DAHA YÜKSEKTİ

Twitter 12 Eylül’de yapılan referandum öncesinde de benzer bir ankete ev sahipliği yapmıştı. Ancak oyların değiştirme bedeli genel seçim anketine oranla çok daha yüksek çıkmıştı. İlk ankette ‘Hayır’ destekçileri oylarını ‘Evet’ yönünde değiştirmek için 6 bin 355 Euro talep ederken, ‘Evet’ destekçileri oylarını ‘Hayır’ olarak değiştirmek için 4 bin 590 Euro istemişti. İki anketi hazırlayan isim de Zorluhan Zorlu. Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunu olan Zorlu’nun kariyerinde Amerika’da Washington Post ve Nielsen şirketlerinde yöneticilik var. (Habertürk)