Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı, AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın, "Orduya kumpas kuruldu" açıklamasının ardından Genelkurmay Adli Müşavirliği'nde "dava mesaisi" başladı.

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in, Akdoğan'ın, "Orduya kumpas kuruldu" açıklamasının ardından konuyu MGK gündemine taşımasıyla birlikte dikkatler, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda yargılanan TSK personelinin, bu davalarla ilgili iddialarına çevrildi.

MAĞDURİYET YARATAN İDDİALAR TEK TEK İNCELENECEK


Vatan gazetesinin haberine göre, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda yargılanan TSK personelinin davalarla ilgili itirazları üzerinde bir süredir çalışma yürüten Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin, bu davalardaki mağduriyet yaratan iddiaları tek tek incelemeye aldığı öğrenildi. İncelemelerle ilgili başta Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel olmak üzere Karargah'taki üst düzey komutanlara bilgi verildiği belirtildi. Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanmasına gidebilecek süreçte, bu tespitlerle Karargah'ın elinin güçlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

HAREKETE GEÇİREN İDDİALAR

Bu iddialar arasında
telefon konuşma kayıtlarının en can alıcı yerlerine eklemeler yapılması,
sahte belgeler üretilmesi,
polisin hazırladığı tespit tutanaklarının gerçeği yansıtmadığı,
CD'lerin üzerindeki yazıların sahte olması,
delil olarak ileri sürülen plan ve çizelgelerin,
suç tarihi olduğu iddia edilen 2003 yılında hazırlanmasının mümkün olamayacağı,
delillerin gerçek olamayacağına dair bilirkişi raporunun savcılıkta yok edilmesi de yer alıyor.

Ayrıca yargılanan askerler, soruşturma aşamasında pek çok gerçek dışı bilgiyle medyada suçlandıklarını ve masumiyet karinesinin hatırlanmadığını da dile getiriyor.

AKP: YASAL DÜZENLEME HAZIRLIĞI YOK

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yeniden yargılanma konusunda bir yasal düzenleme hazırlığı olmadığını açıkladı. Daha önce, bazı önemli davalarda gerekirse yeniden yargılama yapılması yönünde bir çalışma yapılabileceğini ifade eden Elitaş, şöyle konuştu:

"Adil yargılama konusunda yasal boşlukları doldurmak için önemli adımlar attık, önemli yasal düzenlemeler hayata geçirdik. Yeniden yargılanmayı yasal teminata bağladık. Bunların haricinde yeniden yargılanma konusunda partimiz ve Meclis grubumuzun bir yasal düzenleme çalışması yoktur. Bildiğim kadarıyla hükumetimizin de bir çalışması yoktur. Yaptığım açıklama mevcut uygulamalarla alakalı olarak değerlendirilebilir."

"MAHKEME KARAR VERİR"


AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de yeniden yargılamayı mümkün kılan yasaları zaten yaptıklarını belirterek, "Yeni bir belge veya bulgu ortaya çıkarsa yeniden yargılamaya mahkemeler karar verir" dedi.