Kooperatif Başkanı Nilgün Beşirik, ev işleriyle uğraşan kadınlara sosyal hak tanınması ve asgari ücret tutarında maaş verilmesi için 2012 Ocak ayında imza kampanyası başlatılacağını açıkladı.

Manisa Kadın Kooperatifi Başkanı Nilgün Beşirik, 2012 Ocak ayının ilk haftalarında Türkiye genelinde ev kadınları için önemli bir çalışmanın hayata geçirileceğini açıkladı. Beşirik, çalışmanın meşalesinin, 2-4 Aralık günlerinde Ankara'da gerçekleştirilen Ev-Eksenli Kadınlar Çalışma Grubu'nun toplantısında yakıldığını söyledi. Toplantıya kadınların örgütlenmesine örnek teşkil edilmesi amacıyla kadın kooperatifi olarak kendilerinin davet edildiğini belirten Beşirik, "Kadınların kooperatifleşerek neler yapabileceğini kendilerine anlattık. Manisa'da yaptığımız çalışmalardan bahsettik. Bu şekilde toplantıda Türkiye genelinde kadınların kooperatifleşmesi yolunda çalışmaların başlatılması için bir karar alındı" dedi.

Beşirik, toplantının en önemli kararının ev işleriyle uğraşan kadınlara sosyal hak tanınması ve asgari ücret tutarında maaş verilmesi için Türkiye genelinde imza kampanyası başlatılması olduğunu söyledi. Beşirik, hükümetin geçtiğimiz aylarda yaptığı yeni bir düzenleme ile evde iş yapan kadınlara 18 gün prim ödemeleri durumunda 30 gün sigortalı sayılabileceği yolunda önemli bir adım attığını dile getirdi. Beşirik, "Çoğu kadınımız evde fabrikaların fason işlerini veya el işi yaparak bir gelir elde ediyor. İşte hükümetimiz bundan hareketle evde iş yapan ve her ay 18 gün sigorta primini yatıran kadına 30 gün sigortalı yatırmış gibi sayarak sosyal haklar veriyor. Ayrıca emekli olabilmesini sağlıyor. Bu ev eksenli hanımlarımız için önemli bir adım" diye konuştu.

1500 lira ödemek zorunda kalır

Ancak evde ekonomik bir iş yapmayan ve sadece ev işlerini gören ev kadınları için de bu hakkın tanınması amacıyla önemli bir çalışma başlatacaklarını kaydeden Beşirik, "Çamaşır, bulaşık yıkayan, çocuk bakan, yemek yapan, alışveriş yapan ev hanımlarımız da bir iş yapıyor. Yaptığımız bir araştırmaya göre, bir erkek, eşinin yaptığı bu işleri dışarıdan bir hizmet olarak almaya kalsa aylık 1500 lira para ödemek zorunda kalır. Ankara'da yapılan Ev-Eksenli Kadınlar Çalışma Grubu'nun genel toplantısında, ev işleri yapan kadınlarımızın da sosyal haklarının sağlaması yolunda bir karar alındı. Bu karar ile Türkiye'de 40 ilde, evin gerçek iş sahibi ev kadınlarının da sigortalanması ve en azından asgari ücret kadar maaş alması için imza kampanyası başlatılacak. Manisa'da bu kampanyanın öncülüğünü kooperatifimiz yapacak. Toplanan imzalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Başbakanlığa gönderilecek" dedi.

Başka ülkelerde var

Bazı ülkelerde ev kadınlarına bu tür sosyal hak tanındığını söyleyen Beşirik, "Mesela Romanya, Bulgaristan ve Makedonya'da böyle bir çalışma var. Yaptıkları düzenlemeler ile çeşitli konu başlıkları adı altında ev kadınları sigortalı sayılıyor, sosyal hakları tanınıyor ve asgari ücret kadar olmasa da belli bir ücret ödeniyor" diye konuştu.

Beşirik son olarak, Ocak 2012'de başlayacak ve bir ay sürecek imza kampanyasına tüm ev kadınlarını ve kadın sivil toplum örgütlerini katılmaya çağırdı.