Sanal alemde yeni ortaya çıkan virüs, bilgisayarlardaki önemli dosyaları ve bilgileri tamamen siliyor. Bu nedenle birçok kişi mağdur olmuş durumda. Ş.T. de bilgisayarına ‘[email protected]’ adresinden gelen ‘Turkcell Fatura Bildiri’ başlıklı mail nedeniyle mağdur oldu. Ş.T., Turkcell’den geldiğini düşünerek açtığı mailde, “Sayın abonemiz, aşağıdaki fatura ödemeniz gerekiyor (Ödeme periyodu 2015)” ifadesiyle ödeme son gün, gerekli ödeme miktarının yazılı olduğunu söyledi. Daha önceden borcu olabileceğini düşünerek hareket ettiğini belirten Ş.T. şunları anlattı: “Faturayı indirmek için orada bulunan butona bastım. Daha sonra indirilen bir dosya oldu ve bilgisayarımdaki bütün bilgiler gitti. Dosyalarımın içeriğine ulaşamadım. Çok önemli dosyalarım olmamasına rağmen hiçbirine ulaşamadım. Devamında ise bilgisayarda yönlendirme oldu ve şifre almak için buton açıldı. Buna tıkladıktan sonra bilgisayarınızdaki dosyaları, bilgileri geri almak istiyorsanız ödeme yapın ifadesi yer alıyor. Sonra ödeme ile ilgili başka bir sayfaya yönlendiriyor. Yönlendirme sonucunda, şifreleme yazısı istiyorsanız 900 TL vermenizi istiyor. Belirtilen saat içinde ödeme yapılmaması durumunda bu rakamın 1.800 TL olacağı yazıyor. Sonrasında ise ödemelerle ilgili neler yapılacağı ile ilgili yeni butonlar açılıyor. Ben bilgisayarı risk etmemek için devam etmedim.”

Bilgisayarındaki dosya ve bilgileri kurtarmak için bilgisayarcıya gittiğini anlatan Ş.T., “Burada birçok kişinin bu virüsten dolayı mağdur olduğunu söylediler. Dosyaları kurtarmak için uzun bir zaman belki de bir yıl sürecek çalışma yapılması gerektiğini anlattılar. Bu tür çalışmayı da kimsenin yapmadığı ifade edildi. Burada öğrendiğim kadarıyla aynı mailin İngilizce olarak geleni varmış. Burada da kişiden 1000 dolar talep ediliyormuş. İnsanlarımızın bu şekilde gelecek maillere dikkat etmesi gerekiyor. Yoksa bilgisayarlarındaki bütün dosya ve bilgiler gidiyor” şeklinde konuştu.

Mail mağduru sayısının fazla olduğuna dikkat çeken bilgisayar bakım, onarım hizmeti veren işyeri sahibi, Turkcell Fatura Bildirimi adıyla gelen mailin virüs olduğunu anlatarak, Rar, ZIP veya herhangi bir şekilde sıkıştırılmış biçimde gelen hiç bir dosyayı direkt olarak açıp çalıştırmayın uyarısında bulundu. İçerisinde ‘exe’ var ise, kesinlikle silmeyi önererek, hiçbir kurumsal firmanın fatura bilgisini ‘exe’ uzantılı göndermeyeceğine dikkat çekti.