İzmir Saat Kulesi önünde toplanan İzmir Kent Konseyi sekretaryasına bağlı sivil toplum örgütleri ve çocukları ile birlikte yürüyüşe katılan hastalar ve yakınları, ellerinde sıkıntılarını anlatan dövizler taşıdı, düdük çalarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. İzmirliler de fenilketonüri hastalarının yürüyüşüne alkışlarla destek verdi. Protein içeren gıda maddelerini yemeleri yasak olan, yaşamlarını, proteinden yoksun özel diyetle sürdürmek zorunda kalan fenilketonüri hastaları, ülkemizde, düşük proteinli makarna, bisküvi gibi hazır ürün üretilmediğini belirterek, "Sağlıklı insanlar için ürün gamlarında çeşit çeşit ürünler üreten firmalar, protein emzimi olmayan bu çocukları gözardı etmektedir. Oysa gelişmiş ülkelerde süt, çikolata, peynir, çeşitli bisküvi ve krakerler şehriye, pirinç ve makarna bile bu hastalar için üretilmektedir. Televizyonlarda seyrettikleri çocukların yemelerine rağmen onların en çok sevdikleri çikolatayı tüketememeleri üzüntülerini arttırmaktadır" dedi.

İzmir Fenilketonüri Yardımlaşma ve Daşanışma Derneği Başkanı Songül Korkmaz, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), 15 yaş üstü hastalar için 80 TL tutarında her ay ailelerin hesabına diyete destek ürün bedeli ödediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Oysa 500 gramlık ithal edilen düşük proteinli bir makarna 25 TL, düşük proteinli ithal bisküvi 10 ile 20 TL arası, bir paket çikolata ise 25 TL'dir. Bir paket makarna, yetişkin bir fenilketonüri hastasının bir öğünlük yemeğidir. Devletin ödediği miktarlar asla yeterli değildir. Bu ürünleri alamayan bireyin zekasının etkilenmesi kaçınılmazdır. Ayrıca yine devletin ithalatçı firmalara uyguladığı, dayattığı, politikalarda diyetli birey ve ailesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ülkemizde bu ürünler mutlaka üretilmelidir."