Polisin 1,5 yıl süren teknik ve fiziki takibinin ardından geçen kasım ayında Gaziantep ile Adana merkezli olarak 12 ilde eş zamanlı yapılan baskınlarda, aralarında ünlü boya firması sahibi M.T.'nin de bulunduğu 33 kişi gözaltına alındı. M.T.'nin, Adana'daki villasının çocuk odasında yaptırdığı gizli bölmede yakalandığı belirtildi.

Şüphelilerin, kurdukları 9 farklı şirket üzerinden boya üretiminde kullanılmak üzere ana dağıtıcı firmalardan aldıkları white spirit, solvent gibi maddeleri boya üretiminde kullanmayıp, çeşitli karışımlarla akaryakıt elde ettikleri ileri öne sürüldü. 708 milyon liralık kamu zararı oluşturdukları ileri sürülen, aralarında M.T. ve eşinin da bulunduğu 26 kişi tutuklandı.

10 takımın sponsoru olmuş

Yurtdışından boya sanayiinde kullanacaklarını söyleyerek getirdikleri KDV'si düşük kimyasal maddelerle hileli akaryakıt elde edip milyonlarca lira haksız kazanç sağladığı öne sürülen M.T.'nin sahibi olduğu boya firmasının Gaziantepspor, Sivasspor ve Mersin İdman Yurdu gibi Süper Lig takımlarının yanı sıra Adana Demirspor, Adanaspor, Şanlıurfaspor, Adana Gençlerbirliğispor, Kadirlispor, basketbolda Botaş ve Ceyhan Belediye takımları ile Adana Engelli Spor Kulübü'nün de sponsorlarından olduğu kaydedildi.

Rekor hileli yakıt ele geçirildi

İzmir'deki araştırmalarda, şüphelilere ait firmalardan birisinin 8 milyon lira karşılığında kimyevi madde ithal ettikten sonra bununla 20 milyon liralık hileli akaryakıt elde ederek piyasaya sürdüklerinin belirlendiği ileri sürüldü. Bu firmaya yönelik yapılan incelemede ise, hiç vergi vermediği ileri sürülen şirketin SGK kayıtlarında da sadece bir çalışanının olduğu, onun da üç gün çalıştığı ortaya çıktı.

Operasyonun ardından, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de kent genelinde araştırma yaptı. Bu çalışmalar sonrasında şüphelilere ait olduğu belirtilen farklı depo ve antrepolarda, 1 milyon 500 bin litre hileli yakıt ele geçirildi. Aynı yöntemle üretildikleri kaydedilen bu yakıtlara polis tarafından el konuldu.