İTÜ’den yapılan açıklamada, GDO incelemesine ilişkin verilen raporlardaki sonuçların, 'süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları' nedeniyle teknik olarak geçersiz olduğunu bildirdi. İlk raporu hazırlayan uzmanların görevden el çektirildiği duyuruldu.

Mersin Limanı’na getirilen ithal pirinçlerin GDO’lu olduğu yönündeki iddialar üzerine rapor hazırlayan İTÜ Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nce (MOBGAM), pirinçlerin GDO’lu olduğunu açıklamıştı. Üniversite rektörlüğü açıklama yaparak raporu yalanladı.

İTÜ Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada, "T.C. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından İTÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezine (MOBGAM) 04/04/2013 tarihli ve 2013/11021 sayılı yazısı ile "Biyogüvenlik kanununa muhalefet" suçundan yapılmakta olan bir soruşturmaya esas olmak üzere gönderilen pirinç numunelerinin ayrı ayrı analizleri yapılarak, numunelerde GDO olup olmadığı, numunelerde GDO bulunması halinde kontaminasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığı ile ilgili sonuçların ivedilikle gönderilmesi talep edilmiştir. Yapılan analizlere istinaden MOBGAM tarafından verilen raporlarda MRS00022996, MRS00032270, MRS00032375 nolu pirinç numunelerinde LLRice601 ve Bt3 ırklarının birlikte var olduğunun tespit edildiği bildirilmiştir. Konunun kamuoyundaki hassasiyeti nedeni ile MOBGAM tarafından verilen raporların incelenmesi için rektörlüğümüz tarafından kurulan komisyon, süreçte usul ve deneysel kurgu hataları olduğunu saptamıştır. Verilen raporlarda uygulanan deneysel yöntemlerin, pirinçlerde saptandığı iddia edilen GDO'nun kontaminasyondan kaynaklandığı riskini değerlendirecek kurguda oluşturulmadığı anlaşılmıştır. Dolayısı ile MOBGAM tarafından verilen raporlarda belirtilen sonuçlar teknik olarak geçersizdir. Bu hususlara istinaden sorumlu kişi hakkında soruşturma başlatılmış ve soruşturma sonuçlanana kadar görevinden açığa alınmıştır. Konunun yargıya intikal etmiş olması nedeniyle her türlü hukuki hakkımızı saklı tuttuğumuzu belirtir, gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederiz." denildi.

Açıklamada, ilk raporu hazırlayan uzmanların görevden el çektirildiği de duyuruldu.