Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Osman Engin, yaptığı açıklamada, günümüzde değişen toplumsal yapılarla sanal alım ve satım pazarlarında çoğalan bireysel ve toplumsal taleplere göre kişilik envanterlerinin işverenleri yakından ilgilendirmeye başladığını söyledi.

Artık özene bezene hazırlanan CV'lerin tek taraflı olarak sorunu gideremediğini, işverenlerin işe alacağı kişilerin sosyal paylaşım sitesindeki durumuna da baktığına dikkati çeken Engin, şunları kaydetti:

"Artık yatırımcı işverenler, kişilerin kişisel beyanlarına dayanarak kendi iş gücü taleplerini karşılama durumunda Facebook ve sosyal paylaşım sitelerine düşen bireysel ve kişilik envanterlerine yöneliyor. İş gücü taleplerini karşılamak için ihtiyaç duyulan bireylerin sosyal medya üzerinden başkaları ile olan ilişkilerine, tutum ve davranışlarına, çok boyutlu güncel olaylar karşısındaki tepkilerine bakarak kişilik ve karakter analizleri yapmaya başlamışlardır."

Sosyal paylaşım sitelerinin adeta gençlerin ve yetişkinlerin çeyiz sandıkları olduğunu söyleyen Engin, "Bu çeyiz sandıkları içerisinde sadece geçmişi ve anı yansıtan değerde mal ve hizmetler bulunmamakta, aynı zamanda geleceğe ışık tutabilme özeliğine veya gelecekte problem yaratma riskine sahip hayallerde depolanmıştır. Bu verilerden hareketle karakter ve kişilik analizleri çok rahat ve daha objektif olarak yapılabilmektedir" diye konuştu.

"Sosyal paylaşım siteleri kamusal alan haline geldi"


Engin, sosyal paylaşım sitelerinin, geçmişte insanlar hakkında tutulan saklı kayıtların yer aldığı savcılıklardan alınan iyi hal belgelerinin yerini alacak daha detaylı dokümanların rahat bir şekilde elde edildiği kamusal alanlar haline geldiğini vurguladı.

İnsanların çocukluğundan itibaren sosyal paylaşım sitelerine bağımlı yetiştiğini dile getiren Engin, "Sosyal paylaşım ağlarının içerisinde yaşadığımız zaman boyutunda artık insanların kirli çamaşırlarının ortalara döküldüğü paylaşım alanlarına dönüştürülmüştür" ifadelerini kullandı.