Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine yurtdışında yaşayan yaklaşık 3.5 milyon seçmenin bulundukları ülkede oy kullanmalarına olanak tanıyan yasa taslağı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Yasa çıktığında 155 ülkede yaşayan Türk vatandaşları ilk seçimde oy kullanabilecek. Yurtdışında oy, büyük ihtimalle 2014 yılında yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez kullanılacak. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan yasa taslağına göre, yurtdışında yaşayan yaklaşık 6.5 milyon Türk vatandaşından seçme hakkını kazananlar bulundukları ülkede oy kullanabilecek.
 
Büyükelçilik ve konsolosluklara Türkiye'deki seçim tarihinden bir ay önce seçim sandığı kurulacak. Sandıklar, Türkiye'deki gibi şeffaf, içi görülebilir olacak. Konsolosluklarda yığılmanın önlenmesi için davet usulü oy kullanma işlemi yapılacak. Seçmene "şu gün gelip oyunuzu kullanın" denilecek. Vatandaşlar sadece bağlı bulundukları yerin sorumlu olduğu konsoloslukta oy kullanabilecek. İsteyen gümrüklerde de oy kullanabilecek. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar için yurtdışı seçmen kütüğü oluşturulacak. Siyasi partiler isterlerse oy kullanma işlemlerini sandık başında takip edebilecek. Sandıklar Türkiye'ye gelecek ve partilerin de gözetimi altında açılacak. Yurtdışı seçmen kütüğü, Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre yapılacak. İlk belirlemelere göre 155 ülkede Türk vatandaşı yaşıyor.


İLK SEÇİMDE OY KULLANACAKLAR

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ilk seçimde oy kullanmalarını sağlayacak şekilde yasa çıkarılması planlanıyor. Bu da, Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olarak kabul edilirse 2012, 7 yıl olarak kabul edilirse 2014 yılında yapılacak seçimde yurtdışında yaşayanların ilk kez bulundukları yerde oy kullanacakları anlamına geliyor. Yeni anayasanın Meclis tarafından hazırlanması mümkün olur ve halkoyuna sunulursa ilk oyun yeni anayasa için atılması da gündeme gelebilecek.

Yurtdışındaki Türk seçmenin büyükelçilik ve konsolosluklarda oy kullanması 12 Haziran'da yapılan genel seçimlerden önce de gündeme gelmiş ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararıyla gerçekleşmemişti. YSK, 28 Şubat 2011'de, yurt dışında yaşayan vatandaşların gümrüklerde oy kullanmaları gerektiğini açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, YSK kararını, "Sabotaj gibi" sözleriyle eleştirdi. YSK Başkanı Ali Em, yurtdışındaki teknik yetersizliklere dikkat çekmiş, Dışişleri Bakanlığı'ndan ise "Yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanmalarına yönelik imkân ve kabiliyete sahip olunduğu" açıklanması gelmişti. (Sabah)