Toplumsal olaylarda kullanılan biber gazının insan sağlığına verdiği zararların tartışıldığı ortamda, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yeni bir adım geldi.

Emniyet, geçici körlüğe neden olan el fenerleri almaya hazırlığında. İhale sürecinin önümüzdeki günlerde başlayacağı, fenerlerin suç ve suçlularla mücadelede kullanılacağı kaydedildi.

İlk etapta asayiş, çevik kuvvet ve trafik ekiplerine dağıtılacak olan fenerlerin, öncelikle hava karardıktan sonra gerçekleşecek toplumsal olaylar ve asayiş suçlarında kullanılması planlanıyor.

Fenerlerin, ışığı dağıtmadan yüzlerce metre uzağa kadar gönderebildiği, doğrudan insan gözüne tutulduğunda birkaç dakikalık geçici körlüğe neden olduğu ifade edildi.

Ayrıca fenerlerin, ileriki safhalarda sınır güvenliğinde de kullanılabileceği kaydedildi.

YENİ COPLAR DA GELİYOR

Fenerlerin yanı sıra Polis, asayiş olaylarında suçlulara karşı artık kamuoyunda ''demir cop'' olarak bilinen katlanabilir ''portatif cop'' kullanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nca deneme amacıyla ilk etapta 6 bin adet sipariş verilen portatif coplar, alüminyum ve çelikten üretiliyor.

Katlandığında boyu 20 santimetre olan coplar, halen kullanılan 60-65 santimetre uzunluğundaki poliüretan copların aksine özel kılıfı sayesinde belde kolaylıkla taşınabiliyor. İç içe geçebilen 3 metal aksamdan oluşan bu copların uzunluğu açıldığında yaklaşık 60 santimetreyi buluyor.