AKP'li Alev Dedegil ve Aşkın Asan’ın mükerrer biçimde tecavüz suçunu işleyenlerin cinsel dürtülerinin kimyasal yöntemle azaltılmasını da öngören cinsel suçların cezalarının artırılması yönündeki yasa teklifine farklı tepkiler var.


UZMANLAR NE DİYOR?

Türkiye Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tolunay: Yeni uygulamaya geçilirse bu iki farklı yöntem ile olabilir. Birincisi östrojen yani kadınlık hormonu verilmesidir. Eğer bunu yaparsanız, östrojen alan kişinin sesi incelir, kıllanması değişir. Bu hormon travestilerde kullanılır.

İkinci yöntem ise testosteron antagonisti dediğimiz yöntem. Testosteron etkisi, antidrojen ile yok edilir. Bu bir tedavi değil engellemedir. Kısaca bir iki gün kullanılıp bırakılacak bir şey değil. Sürekli kullanmak gerekir. Birden bire kestiğinizde ise testosteron birden yükselir. Bu da başka dengesizliklere yol açar. Şimdi bu ilaç neye göre belirlenecek? Ortada çok büyük tartışma var. Öbür taraftan adam mahkemeye gidip ‘Benim memem çıktı’ diye dava açarsa ne olacak? Ya da cinsel tercihim de değişti diyebilir.

Bu yönteme ‘kimyasal hadım’ diyebiliriz. En fazla ses incelmesi ve kıl dökülmesi olur o kadar. Bu ilaçları kullanma cezasına çarptırılan kişinin çocuğu olmayacak. Buna kim nasıl karar verecek?


İLAÇ YETMEZ REHABİLİTASYON ŞART


Psikiyatrist Dr. Alper Hasanoğlu: Bu yöntem uzun yıllardır İsviçre’de uygulanıyor ve bu uygulamanın yapıldığı bir klinikte çalıştım. Bu yönteme medikal kastrasyon deniyor. Burada amaç kişinin arzularını yok etmek değildir, cinsel olarak aktif olmasını engellemektir. İsviçre’de ise sistem şöyle işler. Örneğin tecavüzden suçlu bulunan bir sanığın cezasının belli bir bölümünü çektikten sonra yetkililer gider ve ‘Psikolojik rehabilitasyon ve sonrasında ilaçlı tedavi yöntemini kabul ediyorsanız erken çıkabilirsiniz’ der. Bunu kabul eden mahkum önce psikolojik seanslardan geçer. Kişi rehabilite edileceğine inanılırsa mahkum serbest bırakılır ve ilaçlı tedavi başlar ve bir heyet gerçekleştirir.


PEKİ DİNEN SAKINCASI VAR MI?


Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem: Tecavüzü gerçekleştiren kişi ancak uzman hekimler tarafından muayene edilip, sağlık sorunu olduğu kanaatine varılırsa, ilaç tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. İkinci bakış açısı ise ‘suçu engellemek.’ Uzman hekimler tarafından suçlunun, tekrar bu suçu işleyeceğine kanaat getirilirse yine ilaç kullanılabilir. İki durumda da ilaç kullanımının dinimiz açısından bir mahsuru yoktur.