Aykut Polatlı-Tüm lise türlerine girişte TEOG sınavı şartı getiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Kuran kursuna gitmek için "okulu bırakan" ve bu yüzden Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı'na (TEOG)'a girmeyen öğrenciler için özel bir düzenleme yaptı. Daha önce hafızlık eğitim almak için Kuran kursuna gitmek isteyen öğrencilere ortaokula bir yıl geç kayıt yapma imkânı veren bakanlık, bu öğrenciler için bu kez de sınav muafiyeti getirdi. Yani okulu Kuran kursu için bırakan öğrenciler, sınava girmeden imam hatip lisesine kayıt yaptırabilecek. Bakanlık ayrıca 7 ilde 9 Anadolu imam hatip lisesini de "mezunlarının ilahiyat alanında daha başarılı olmalarını" sağlayacak "hafızlık liselerine" dönüştürdü. Konuyu değerlendiren Eğitim-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Oğuz Eminoğlu, ortaöğretim ve imam hatip liselerinde gerçekleştirilen tüm değişikliklerin nedenini gelecekte AKP hükümetine biat eden ve iktidarının sürekliliğini sağlayan kişiler yetiştirmek olduğunu dile getirdi. Başkan Eminoğlu, 'Eğitim çalışanları 29 Ekim'e hazırlanır, öğretmenler Cumhuriyet Bayramı'nın coşkusunu öğrencilere ve velilere yaşatmak için çabalarken Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği kaşla göz arasında bir kez daha değişti. 2013'de yayımlanan yönetmelik 2014 de 3 kere değiştikten sonra, 2015'de ve şimdi bir kere daha değişmiş oldu. AKP'nin 4+4+4 diyerek böldüğü eğitim sistemimiz MEB'i kamuoyuna rezil olma pahasına bu değişikliklere mecbur bırakıyor.
 
Siyasal iktidarlarının sürekliliğinin peşindeler

Arka planda olan şudur: İkinci dörtte imam hatip ortaokulları vasıtasıyla günümüzün mahalle mekteplerine, dinsel eğitime yönlendirilen çocuklarımız son dörtte yeniden sistemin içine sokuluyor. AKP bu sayede siyasal iktidarının sürekliliğini sağlamak istiyor. İkinci dört yılda çağdaş, bilimsel eğitimden koparılan yoksul halk çocuklarını dinsel bir eğitimden geçirerek, son dörtte sisteme yeniden dahil edip sorgulamayan, "sözde dindar", biatçı bir nesil yaratmak istiyor. Hem ortaöğretim kurumları hem de diğer yönetmeliklerde imam hatip ortaokulları ve liseleri ile ilgili yapılan bütün değişiklikler bu amaçla yapılmaktadır' diye konuştu.

Eğitimin özelleştirilmesinin adımları

Bunun bir diğer nedenin ise eğitimin özelleştirilmesi politikasının hazırlıkları olduğunu ileri süren Başkan Eminoğlu, 'Eğitim sistemimiz hızla özelleştirilmek isteniyor. Mesleki eğitimle ilgili yönetmelik değişiklikleri Mesleki eğitimin özelleştirilmesine dair bir hazırlığı işaret ediyor' dedi.
Eğitim-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç da hükümetin devamlı olarak eğitim sistemini değiştirmek ve kaosa sürüklemek amacında olduğunu belirtti. Eğitim sisteminde yapılan değişikliklerle AKP hükümetinin kendi kadrolarını yaratma peşinde olduklarını ileri süren Başkan Kılıç, 'Yaşamın her alanında haksızlık yapıyorlar. Devamlı bir yönetmelik çıkartıp bütün sistemi karıştırıyorlar. Anormal şeyler yapıyorlar. Cumhuriyetin değerleri olabildiğince askıya alınıyor, laiklik ortadan kaldırılmaya çalışılıyor, siyasi İslam'ın öngördüğü politikalarını eğitimde de adım adım hayata geçirmeye çalışıyorlar. Kimsenin talebi olmaksızın imam hatip sayısı çoğaltılıyor. Burada da bir adım daha ileri atarak kendi gibi düşünen kadroları yaratma isteğini görüyoruz. Bu eğitim sisteminden, eğitim kadrolarına kadar her alanda dayatılıyor' açıklamasında bulundu.

Kayırmacılık

Türk Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube başkanı Merih Eyüp Demir, 'Bir yerde sınav varsa herkese uygulanmalıdır' dedi. Başkan Demir, aksi halde bunun kayırmacılık olacağını söyleyerek, 'Bir yerde sınav varken aynı konuda aynı düzeydeki alanda birileri için sınav uygulamıyorsanız doğru bir uygulama olmaz. Bu adam kayırmacılık olur. Ülkemizin içinde bulunduğu ortamı da göz önünde tutarsak bu uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Diyanet işlerinde bu dersleri verenlerin belli bir kritere göre seçiyordur. Tabii ki öğretmenliğinde pedolojik formasyon tarafı var. Bu formasyon tamamlanmış mıdır bilemiyoruz' dedi.


Kayıtlar okula değil müftülüklere

Bakanlık hafızlık eğitimine özel, proje imam hatip liseleri kurdu. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak geliştirilen projeyle 3'ü İstanbul'da olmak üzere 7 ilde 9 Anadolu imam hatip lisesinin eğitim öğretim programı hafızlık eğitimine özel olarak geliştirildi. Okulların amacı ise "Din eğitimi ve din hizmetleri alanında daha iyi hizmet verebilmeleri, ilahiyat alanındaki akademik çalışmalarını daha başarılı yürütebilmeleri" olarak belirlendi.Bu okullara alınacak öğrenciler için sadece Kuran kurslarında hafızlık eğitimi almaları gerekmeyecek. Hafızlık eğitimini Kuran kursları dışında kendi kendilerine tamamlamaları da yeterli olacak. Okullara kız öğrenciler kaydedilmeyecek. Hafızlık eğitimi alan öğrencilerin "kendileri için özel hazırlanmış" Anadolu imam hatip liselerine kayıt olmaları için il milli eğitim müdürlüğüne veya okula değil, ikamet ettikleri il ve ilçe müftülüklerine başvurmaları gerekecek.