Gülçin Karaegemen - İzmir'de çeşitli sivil toplum kuruluşları, bağımsız hayvan hakları savunucuları ve İzmir Hayvan Hakları Platformu üyesi olan yüzlerce kişi, mart ayının başında Meclis'ten geçirilmesi planlanan ve kamuoyunda "Sokak Hayvanlarına Ölüm Yasası" olarak bilinen 5199 Sayılı Yasaya karşı ayaklandı. İzmir Müzisyenler Derneği'nin de destek verdiği yürüyüş şarkılar türküler eşliğinde gerçekleşirken, yasayı protesto edenlerin yüzlerini boyaması ve maske takmaları renkli görüntülere sahne oldu. Gösteriye katılan hayvan severler ellerindeki, "Hayvan katliamları cinayet kültürü ve savaş toplumu üretir", Okullarda hayvan dostluğu dersleri okutulsun"," Tehlikeli ırk yok, tehlikeli sahip var" gibi pankart ve dövizlerle Konak Meydanından, Cumhuriyet Meydanı'na gelerek, yürüyüş boyunca yasaya karşı ortak mücadele çağrısında bulundular

Sağlıklı ortam yaratılmayacak


Grup adına konuşan İzmir Hayvan Hakları Platformu Sözcüsü Ender Adadan, 5199 Sayılı Yasa Taslağı'nın gerek sokak hayvanlarını, gerekse meskenlerde bulunan evcil hayvanların geleceği için belirsiz ve tehlikeli maddeler içerdiğini savundu. "Var olan birçok geçici bakım evi ve barınak ile hayvanlara iyi yaşam olanakları sağlanamazken, on binlercesine Doğal Yaşam Hayvan Parkları'nda sağlıklı bir ortam yaratmak mümkün değildir" diyen Adadan, hayvan toplama kamplarının birer ölüm kampına dönüşeceğini iddia etti. Bu durumun ülke sivil toplum örgütleri ve hayvan dostları açısından büyük bir infial ortamı yaratacağını belirten Adadan, tasarının hayvan hakları savunucularını ve sivil toplum kuruluşlarını kuşku, endişe ve üzüntüye düşürdüğünü aktardı. 


Ölüme terk edilecekler

Hiçbir hayvanın tehlikeli olduğu gerekçesiyle toplatılmaması gerektiğini söyleyerek konuşmasına devam eden Adadan, hayvanların doğal yaşam hayvan parklarında ölüme terk edileceğini söyledi. Geçici hayvan bakım evlerinin sürekli olarak denetlenmesi gerektiğine de dikkat çeken Adadan, sokaklarda ve geçici bakım evlerinde hayvan yoğunluğunun artmasının en önemli nedeni olarak, hayvan ithalatını ve kaçak yollarla girişi gösterdi. Adadan konuşmasında şunları söyledi: "Petshoplarda evcil hayvan satışı, üretim çiftlikleri, merdiven altı üretim ve internet üzerinden hayvan satışları mutlaka yasaklanmalıdır. Her ne şekilde olursa olsun hayvan sahiplenme de kesinlikle kontrol altına alınmalı ve bu hayvanların mikro çiple takibi sağlanmalıdır." Konuşmasının sonunda Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ülke yöneticilerine seslenen Adadan, kanun tasarısının yeniden gözden geçirilmesini istedi.