Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), üye ülkelerle ilgili 400'ün üzerinde yolsuzluk ve rüşvet suçlamasını inceleyerek hazırladığı kapsamlı raporu bugün yayımladı. Raporda üye ülkelerde, toplam ticari işlemlerin değerinin yüzde 10'u kadar rüşvet alındığı tespitinde bulunuldu.

TESBİTİ ZOR

Yine şirketlerin kârının yüzde 34.5'inin rüşvete gittiği belirtilen raporda, rüşvet ve yolsuzluğun tespitinin zor olması nedeniyle bunun sadece "buz dağının görünen bir yüzü" olabileceğine dikkat çekildi. Raporda, gelişmekte olan ülkelere oranla gelişmiş ülkelerde daha fazla yolsuzluk olduğu bildirildi. En fazla rüşvetin döndüğü alanlar olarak petrol ve maden (yüzde 19), inşaat (yüzde 15), ulaştırma (yüzde 15) ve iletişim (yüzde 10) gösterildi.

KİM NE KADAR RÜŞVET ALIYOR?

Rapora göre, kamu şirketlerinde çalışanlar rüşvetin yüzde 27'sini, gümrük çalışanları yüzde 11'ini, sağlık çalışanları yüzde 7'sini, savunma sanayisi çalışanları ise yüzde 6'sını alıyor. Devlet başkanları ve bakanların yüzde 5'inin rüşvet aldığı tespitinde bulunulan raporda, bununla birlikte bu kişilerin aldığı rüşvetin toplam rüşvet içindeki payını yüzde 11 olduğu bildirildi.

EN ÇOK RÜŞVET KAMU İHALESİNE

En fazla rüşvetin kamu ihalesi almak için verildiği kaydedilen raporda, bunun toplam rüşvet içindeki payının yüzde 57 olduğu, gümrük işlemleri için verilen rüşvetin bu sıralamadaki payının yüzde 12 olduğu, kayırmacı vergi uygulaması ile sağlanan rüşvetin payının ise yüzde 6 olduğu bildirildi.

MAHKUMİYET ÇOK AZ

OECD raporuna göre, üye ülkelerde şu ana kadar rüşvet ile ilgili 80 mahkumiyet kararı alınırken, 262 kişi veya şirkete ceza verildi. Şu ana da kadar rüşvet suçlamasıyla verilen en büyük maddi cezanın ise 1.8 milyar euro olduğu bildirildi.