Operasyonda aralarında İHH’nın Kilis Bürosu’nun da bulunduğu çok sayıda adreste arama yapılırken, El Kaide’nin 5 üst düzey yöneticisinden 2’sinin gözaltında olduğu, 3’ünün ise Suriye’ye kaçtığı ileri sürüldü.Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 6 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı.

POLİS-JANDARMA ORTAK OPERASYONU

Çatışma riskine karşı olağanüstü önlemler alınırken, yüzlerce polis ve jandarma operasyonda görev aldı. Kaçma ve çatışma riskine karşın Skorsky tipi helikopterler uçuşa hazır şekilde bekletildi. Yapılan operasyonda El Kaide’nin Ortadoğu’da 2. numaralı ismi olduğu ileri sürülen İ.Ş. ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından H.B.’nin de gözaltına alındığı kaydedildi. İ.Ş.’nin Suriye’de sınıra yakın El Kaide kamplarından sorumlu olduğu bildiriliyor. Operasyonda gözaltına alınanlar, El Kaide’nin kamplarından Ceyş-ül Mehdi kampına militan savaşçı göndermekle suçlanıyor.

SUÇLAMALAR

Gözaltına alınan şüphelilerin, Suriye’ye 15 kişilik gruplar halinde savaşçı göndermek; Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El Kaidecilerin Suriye’ye geçişini sağlamak; zekat, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye’de savaşan El Kaide güçlerine aktarmak; Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak; Suriye’deki El Kaide bağlantılı kamplara giderek para, silah, giyim ve gıda malzemeleri ikmali yapmak; illegal eylemler organize etmek; El Kaide’ye eleman sağlamak; dernekler yoluyla örgüte maddi destek sağlamakla suçlandıkları bildirildi. İslam–Der, KİSEM-DER (Küresel İnsani Yardım ve Siyasi Eğitim Merkezi Derneği) üyesi bazı isimlerin yanı sıra İHH’nın Kilis ve Kayseri’den bazı üyelerin gözaltına alındığı öne sürüldü.

İHH'DEN AÇIKLAMA

Kilis'teki ofislerine yönelik polisin gerçekleştirdiği operasyona tepki gösteren İHH Genel Merkezi, "Kime? Neye ? Nereye ? Hizmet" başlığıyla bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada Suriye halkına yardımların koordine edildiği Kilis'teki merkeze yönelik operasyon hukuksuz olarak nitelenerek, "Aranan kişinin evine gitmek yerine, ne hikmetse ofisine gelinmiş, bilgisayarlara el konulmuştur" denildi.

KATAR KIZILAY'INA DA BASKIN

İHH açıklamasında aynı bölgede bulunan Katar Kızılay'ına ait yerlerinden arandığı bilgisi paylaşıldı. Açıklamada "Bu operasyon ve uygulama şekli net bir şekilde göstermektedir ki, uzun süredir İHH'yı El Kaide ile irtibatlandırma çabası bu aşamaya kadar ulaşmıştır. Tüm planlamalara rağmen İHH'ye suç atamayanlar bir İHH personelini hedef alarak ve bu personelin üzerinden İHH'yi bağlantılandırmaya çalışmaktadır. İHH hiç bir örgüte, hiç bir devlete, hiçbir hükümeti bağlı değildir. İradesi de idaresi de kendi yönetim kuruluna aittir. Neye kime , nereye hizmet ettiği açık olan bu ahlaksız operasyona karşı her türlü hukuk yoluna başvuracağımız gibi, yardımlardan hiçbir şekilde geri durmayacağımızı da ilan ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.