Türkiye'de yılda ortalama 4 bin 500 kişi bireysel silahlanma sonucu can veriyor, silah alanların sayısı ise git gide artıyor. İkinci el silah satışıyla ilgili internette de özendirici birçok ilan dikkat çekiyor. 'Bayandan temiz', 'Öğretmenden, en fazla 30 mermi atmış tabanca' gibi tuhaf ilanlar var. Fiyatlar 300 TL ile 20 bin TL arasında değişiyor.

Dedeman ve Önal ailelerinin silahlanmaya karşı kurdukları Umut Vakfı'nın verilerine göre Türkiye'de 20 milyon silah var. 17 milyonu kayıt dışı. Her yıl ortalama 4 bin 500 kişi bireysel silahla can veriyor, 100 kişiden 13'ü kaza kurşununa hedef.
İlanlar için 'endişe verici' diyen Umut Vakfı Koordinatörü Berna Çapçıoğlu Pehlevan ise şöyle konuşuyor: Bu silah dediğimiz metal parçası araba gibi bir şey değil. İnsan öldürmek için üretiliyor. Tabancanın bayandan temizi, öğretmenden temizi mi olur? Öğretmen insan yetiştiren kişidir. Bir öğretmen silah ilanını bu şekilde verebiliyor, mesleğini alet ediyorsa şüphe duyarım. Yakında ABD'deki gibi okul basmalar başlar. İstatistikler bunu gösteriyor. ABD'de de bireysel silahlanma bu şekilde başladı. Önlem alınmadı ve okul basmalar yaşandı. Devlet bu duruma el koymalı. Meclis harekete geçmeli.
Türkiye'de silahın bir tek MKE tarafından satılabildiğini söyleyen Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Vakıf Sözcüsü Uzman Psikiyatri Dr. Ayhan Akcan ise 'Silah ilanları ve reklamlarına yasak getirilmeli. Bu ilanlar sayesinde ateşli silahlar kolayca riskli grupların eline geçebilir. İntihar, adam öldürme yaralama gibi sonuçlar doğurabilir' diyor. n HM

İşte o ilanlardan bazıları:

- Bayandan temiz tabanca
- Öğretmenden en fazla 30 mermi atmış tabanca
- Kız gibi silah
- Evladiyelik tapanca, babadan oğula
- Bayan avukattan acil satılık...
- Yıllara meydan okuyan, kendisine hayran bırakan silah
- Düğün yapacağım için nakite sıkıştım, yoksa silahımdan gayet memnunum
- Özellikle bayanlar için veya bel rahatsızlığı için nadir bulunan bir silah
- LED TV veya Playstation 3 ile takas olur
- Bayandan deneme atışı yapılmış silah.