AK Parti iktidarı, yoksulluk envanteri oluşturarak, sosyal yardımları yeniden düzenleme konusundaki çalışmalarını son aşamaya getirdi. Buna göre şu anda sosyal yardım programlarından yararlanan 2 milyon yoksulun yoksulluk dereceleri puanlamaya tabi tutulacak ve puanlarına göre yardım yapılacak. Yardım miktarı bölgesine, kır-kent ayrımına, sahip olunan çocuk sayısına göre değişecek.

Yardım yapılan ailelerin çalışabilir durumdaki fertleri mesleki kurslara ve toplum yararına projelere yönlendirilecek, İŞ-KUR'a kaydedilecek.

ANNENİN HESABINA

Türkiye'de şu anda 2 milyon kişi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yararlanıyor. Bunlardan 45 bin aile sağlık yardımı alıyor. 730 bin çocuk, sağlık yardımından yararlanıyor. 1 milyon 900 bin çocuk ise eğitim yardımı alıyor. Bu ailelere çocuk başına  ilköğretimdeki erkek öğrenci için ayda 25 TL, kız öğrenci için 30 TL; lisedeki erkek öğrenci için 40 TL, kız öğrenci için 55  TL nakit para, annelerinin hesabı üzerinden ödeniyor. Çocuk başına ödenen sağlık yardım tutarı ise ayda 25 TL  düzeyinde bulunuyor. Yine 2011 yılı verilerine göre, okuyan çocukları için şartlı nakit transferi yardımı alan 1 milyon anne bulunuyor.

GIDA YARDIMI ÜÇ AYDA BİR


2007 yılında sosyal yardım analizi yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, gıda ve eğitim yardımlarının yetersiz olduğu, seyrek aralıklarla yapıldığı yönünde şikayet aldı. Bu çerçevede yeni yapılandırmada, gıda yardımlarının üçer aylık dönemlerle yapılması, eğitim yardımlarının da her öğretim yılının 1. ve 2. döneminin başlangıcında toptan yapılması uygun bulundu.

Yoksulluk kültürüne karşı önlem alınacak

Yeni yapılandırma çerçevesinde şunların yapılması planlanıyor:

-Mutlak yoksulluğa karşı asgari gelir desteği uygulanacak.
-Asgari gelir desteği belirlenirken, bölgesel gelişmişlik farklılıkları, kır-kent ayrımı yapılacak.
-Sosyal yardım için başvuran aileler, 100 üzerinden puanlamaya tabi tutulacak. Aldıkları puana göre hangi yardım türlerinden yararlanacakları belirlenecek.
-Puanlamada, sosyo-ekonomik yaşamdaki değişikliklere göre güncelleme yapılacak. Böylece periyodik yapılan yardım miktarları değişebilecek.
-Sosyal yardımlarda, hiçbir geliri bulunmayan, toplumun en dezavantajlı kesiminde yer alan özürlü, yaşlı kadın, dul kadın, çocuk ve göç edenler öncelikli olacak. Çocuklu aileler, sosyal yardımdan daha çok yararlanacak.
-Yoksulluk kültürünün yerleşmemesi için sosyal yardım başvurusunda bulunan ailelerden, çalışabilecek durumda olan fertler belirlenecek. Bu kişiler, meslek kurslarına ve toplum yararına çalışma projelerine yönlendirilerek, İŞ-Kur'a kayıtlı hale getirilecek. Kendi işini kurabilecek olanlara da sermaye desteği sağlanacak. (Akşam)