İZBAN'ın TCDD'den kiraladığı 10 trende bir eksik hissediliyor. Çünkü trenler durduklarında peron ile arasında neredeyse 20 cm kadar boşluk oluşuyor. İlk kullanılan 33 tren ise durduğunda bu boşluğu kapatan bir uzantı çıkıyor ve bir çok insan bu uzantıya basarak trene biniyor. Kiralanan yeni trenlerde ise insanlar önce bu boşluğa bakıyor, sonra atlayarak trene biniyor. Özellikle çocuk arabası, valiz gibi sürüklenen eşyalar ise güçlükle bu boşluktan atlatılıyor.

Aliağa-Cumaovası hattında 33 vagonla yolcu taşıyan İZBAN, Devlet Demiryolları'ndan (TCDD) 10 set kiraladığı yeni vagonlar, istasyonda durduklarında peron ile arasında boşluk olmasına neden oluyor. İmalat aşamasında yapılarak tren durduğunda alttan otomatik olarak çıkması gereken bölmelerin olmaması yolculara sıkıntı yaşatıyor. Özellikle bebek arabaları ile trene binmek isteyen aileler, engelli vatandaşlar, havaalanına gitmek isteyen valizi olan vatandaşlar, bu boşluklar nedeniyle vagona geçişte sıkıntı yaşıyor. İZBAN'ın aldığı tek önlem ise sarı zemin üzerinde yazılan uyarı yazısı. İZBAN Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, istasyon ile peron arasında oluşan bu boşluklar için bu aşamada müdahale edilemeyeceğini söyledi. Alev, "İmalat aşamasında yapılması gereken bölmeler olduğu için, uyarı yazıları yazmaktan başka çare bulamadık. Tüm istasyonlarımıza uyarı yazılarını vagonlarımız gelmeden astırdık" dedi.

20 ay bu şekilde

İZBAN Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, şu an da kullanılmakta olan 43 araç sayısına, eylül- ekim aylarında ihale aşaması tamamlandıktan sonra, en fazla 20 ay içinde, filoya 40 set daha ekleneceğini aktardı. Alev, "Filomuza eklenecek 40 yeni araçta bu alttan açılan bölmelerin olmaması için dikkat edeceğiz. Yeni araçlarımız gelene kadar 20 ay kiralanan vagonları kullanmaya devam edeceğiz. Uyarı yazılarımıza yolcularımız dikkat etsin. İzmirliler'in kalite beklentisi yüksek, İZBAN ailesi olarak en iyisini vatandaşlarımıza sunmak için çalışacağız diyen Alev, "İlk başladığımızdan bugüne kadar çok yol kat ettik. Ama iyinin sonu yoktur; daha iyisini yapacağız" dedi.

Uyarı yazısı yetersiz

Şu ana kadar bununla ilgili bir kaza yaşanmadı ancak vatandaşın bu konuda endişesi var. Çocuk arabasını ve valizlerini güçlükle trene bindirdiklerini söyleyen vatandaşlar, özellikle çocuklar ve yaşlılar için bu durumun büyük tehlike yarattığını dile getirdi. Rahatlıkla bir çocuğun hatta yetişkin insanın bile ayağının aşağıya girebileceğini aktaran İZBAN yolcuları, bu tehlikeli durumun sadece uyarı yazısıyla giderilemeyeceğini söyledi.

Nihal Işık