Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Binali Yıldırım'ın İzmir'deki öğrenci yurdu talepleri ve yatırımlarla ilgili değerlendirmelerine yer verildi. Bakan Binali Yıldırım, Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi başta olmak üzere, toplam 9 üniversitenin bulunduğu İzmir'in, öğrencilerin en çok tercih ettiği ilk 3 şehirden biri olduğunu söyledi. İzmir üniversitelerinde 8 bine yakın akademik personelin görev yaptığını, 120 binin üzerinde öğrencinin yüksek öğrenim gördüğünü belirten Yıldırım, "Ülkemizin turizm, denizcilik, tarım ve kültür başkenti olan İzmir, artık 9 üniversitesi ile eğitimin de başkenti haline geldi" diye konuştu.

Projeler başlıyor

Bakan Yıldırım, İzmir'de üniversite sayısının her geçen gün artmasına karşın, öğrencilerin yeterli olanaklara sahip olmadığını vurgulayarak, hem yurt hem tesis anlamında İzmir'de büyük eksiklik olduğunu bulunduğuna dikkat çekerek, bu eksikliklerin giderilmesi için çalışma başlatıldığını belirtti. İktidarlarının İzmir için öğrenci yaşam merkezleri kurma sözü bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, "İzmir için öğrenci yaşam merkezleri kurma sözümüz vardı. Eğitim şehri İzmir'de öğrenci yaşam merkezlerinin yapımına başlıyoruz. Bu merkezler ile gençlerimiz tüm ihtiyaçlarını düşük fiyatlarla giderebilecek. Şu anda projesini başlattığımız ve yapımına kısa zamanda başlayacağımız 5 öğrenci yurdunun kapasitesi 5 bine yakın" diye ifade etti.

Kapasite % 45 artacak

Yıldırım, 35 proje içinde yer alan Öğrenci Yaşam Merkezi için yapılacak 5 yurdun toplam kapasitesinin 4 bin 600 olduğunun altını çizdi. Yıldırım, şöyle dedi: "Buca'da inşaatına başlanan bin 360 kişilik yurt projesini TOKİ yapıyor. Bayındır'da kuracağımız yurt ise 300 kişilik olacak. Bu yurdun da proje çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Bergama'da yapacağımız 500 kişilik yurdun projesi tamamlandı. Urla'da yapacağımız 500 kişilik yurdun projesi ise tamamlanmak üzere. Bu yurdun projesi tamamlanır tamamlanmaz inşaatına başlıyoruz. Bornova'da toplamda 10 bin kişilik projelendirilmiş yurdun da 2 bin kapasiteli binası DPT'den onaylandı, yakında inşaatına başlıyoruz. Sadece bu projelerin tamamlanması ile İzmir'de yurt kapasitesindeki artış yüzde 45'i geçecek. Sadece bu 5 proje ile İzmir'in yurt kapasitesi 10 bin 800'den 15 bin 460'a çıkacak."

İzmir, en çok tercih edilen şehir olacak

Bakan Yıldırım, yaşam merkezlerinde öğrencilerin uygun fiyatlarla ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri market, kuaför, oyun salonu ve bilgisayar salonlarının da olacağını belirterek, "Yapılacak yurtlar, başlı başına bir yaşam merkezi olacak. Kamu ve özel sektör ortaklığıyla da öğrenci yaşam merkezleri kuracağız. İzmir, sosyal olanakların artması ile yakın zamanda üniversiteli gençlerin en fazla tercih edeceği şehir olacak" diye yapıcı.