Esin Gençel - Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı üçüncü olağan meclis toplantısında, İzmir Doğal Yaşam Parkı'nın gelişti­rilmesi, tür sayısının arttırılması için 2007 yılında İsrail Tel Aviv Ramat Gan Safari Zoological Center ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasmda düzenlenen Kardeş Bahçe Protokolü kapsamında hayvan alınması ve alınan hayvanlar için herhangi bir bedel ödenmeksizin, sadece kafes, taşımacılık bedelleri ve gümrük ödemeleri ücretlerinin ödenmesiyle önerge tartışma yarattı. AK Parti Grubu İsrail'den hayvan alınmasına karşı çıktı. Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, Dış İşleri Bakanlığı'nın bu havyan alımı için uy­gun görüşü bulunmasının kendilerini ilgilendirmediğini söyledi. Çakar ,"Biz insanları katleden İsrail Devleti'yle bu tür ilişkilere girilmesini doğru bulmuyoruz"dedi. CHP'li Sırrı Aydoğan, "Biz sanki İsrail'de otel odalarında Galataport'u sattık. Biz gizli görüşmelerde Galataport'u, Petkim'i satmadık" deyince ortam gerildi.

Tepkimizi göstermeliyiz

Ak Partili Meclis Üyesi Murat Akdemir ise, "Daha önce hükümet yetkililerinin de söylediği gibi İsrail'in yapılanları hükümet tarafından yapılanlardır. Biz hükümetin yaptıklarını karşı çıkıyoruz. Vatandaşa, halka söylediğimiz bir iş değil. İsrail hükümeti dünyada resmen insan katliamı yapıyorlar. Orada yaptığı insanlık dışı eylemlere karşı bazen çok küçük de olsa her noktada tepkimizi göstermeliyiz" dedi.

Akıllı olsun

Yeniden söz alan Çakar ise, tartışmaların uzadığını belirterek, "Şu mecliste ne zaman aykırı bir durum olsa CHP'li milletvekilleri dinleme tenezzülünde bulunmuyorlar. Nasıl dinliyorsak öyle kalmalıyız. Sırrı Aydoğan, siz Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun temsilcisisiniz. Burada her konuşana laf atmayı size yakıştıramıyorum. Aydoğan sürekli muhalefet ediyor. Farklı düşünülebilir, istediğinizi söyleyebilirsiniz. Sayın Aydoğan bizim söylediklerimize 10 yıl geriden gelip konuşmasına rağmen bir şey demedim. Dedikodu ve iftiralara rağmen sustum. Halen daha Sayın Aydoğan, konuşmaya tahammül edilmiyor. Biz AK Parti grubu olarak bu mecliste farklı fikirlerimizi her zaman söyleyeceğiz. Buralarda hiddetlenip, şiddetli şekilde bilmem nerelere mesaj göndermek bir belediye başkan vekiline yakışmaz. Sayın Aydoğan'a akıllı olmasını öneriyorum" diye konuştu. Mecliste ayrıca, çeşitli projelerde kullanılmak üzere Torbalı Belediyesi'ne 347 bin, Aliağa Belediyesi'ni 2 milyon 57 bin TL para aktarılmasına karar verildi.


Mecliste, belediyle şirketi İZBELCOM'un 8 milyon 884 bin TL'lik sermaye artışının konuşulduğu sırada söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, şerkitlerin zarar ettiğini belirterek, "2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait kar ve zarar listesini açıkladık. Büyükşehir Belediyesi'nin 9 şirketinden sadece Metro AŞ'nin zarar etmediği diğer sekiz şirketin ise zarar ettiğini görüyoruz. Bunların sorarken bize 'işçiler çalışıyor, ücretleri yüksek, hizmet yapılıyor' deniliyor. Şimdi belediyede İZELMAN, İZENERJİ ve İZBELCOM gibi şirketler olabilir ama aktif olan İZBETON gibi şirketler de zarar ediyor. Bu zararlar yönetim yanlışından geliyor. Toplam zarar 200 milyon TL'yi buluyor. Sadece şirketlerden İzmirli 2 milyar TL'sinin çarçur edildiği, zarar ettiği ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Şirketler hizmet şirketi

Çakar'ın ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Sırı Aydoğan ise, "Her zaman şirket sermaye artırımında bu yapılan açıklamaları görüyoruz. Bizim belediye şirketlerimiz dışarıda özel işleri yapmıyor. Şirketler hizmet şirketidir. Belediyeye hizmet yapıyor. Belediyenin İZBELCOM şirketi önemli bir çalışma yapıyor. Personelin çoğu teknik kişiler. Bu işleri taşeronlara verirsek taşıma işlerle bu meseleyi halledemeyiz" dedi.