Meclis, yıllardır kadına yönelik şiddetin önlenmesi için istenen radikal düzenlemeleri kabul etti. Kadına şiddeti önleme tasarısıyla, sadece dayak yiyenler değil, ‘kocası tarafından maaşına el konan’, ‘ekonomik şiddet’e maruz kalan kadınlar da koruma altına alındı. Yasa, dayak atan ya da kadına tehditte bulunan erkeklere karşı kadınların koruma altına alınmasını, tehdit eden erkeğe elektronik kelepçeyle takip yapılmasını, erkeğin evden uzaklaştırılmasını ve kadının kimliğinin değiştirilerek isterse başka şehre ‘tayin’ edilmesini de getiriyor. Genel kurul’da oy birliğiyle kabul edilen ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Yasası’ ile getirilen düzenlemeler şöyle:

MAĞDUR ERKEK DE YARARLANABİLECEK

Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişiler yasadan yararlanacak. Şiddet mağduru ve şiddet uygulayanla aynı evi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet koruma gerekçesi olacak.

KORUMA KARARINI POLİS VEREBİLECEK

Kadına çocuklarıyla beraber gerekiyorsa uygun barınma yeri sağlanacak, geçici maddi yardım yapılabilecek. Psikolojik, hukuki destek verilecek. Hayati tehlikesinin bulunması halinde, talebi üzerine veya resen geçici koruma verilecek. ? Kadına geçici barınma yeri ve koruma kararı polis tarafından verilebilecek. Kararlar mülki amir onayına sunulacak.

ÇALIŞMAYAN KADINA KREŞ YARDIMI

Çalışmayan kadına 4, çalışana 2 ay asgari ücretin yarısı kadar kreş desteği verilecek. Hâkim kararıyla alınacak önlemlerse şöyle: ? Kadının işyeri değiştirilebilecek. Başka bir yere taşınması sağlanabilecek. Tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulacak. ? Hayati tehlike bulunması halinde, Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre, kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgeleri değiştirilebilecek.

ERKEĞİN SİLAHI VARSA TESLİM EDECEK

Erkek, şiddet mağduruna yönelik tehdit, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunamayacak. Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılacak. Konuta, okula ve işyerine yaklaşamayacak. Çocuklarla görüştürülmeme kararı verilebilecek. Şahsi eşyalar ve ev eşyalarına zarar veremeyecek. Mail, SMS gibi hiçbir iletişim yolunu kullanarak rahatsız edemeyecek. Silahı varsa polise teslim edecek, silah taşınan bir işteyse bunu da kurumuna teslim edecek. Bir sağlık kuruluşuna başvurup tedavi olması sağlanacak.

HÂKİME NAFAKA KARARINDA YETKİ


Hâkim, Çocuk Koruma Kanunu’nda yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirlerle Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre velâyet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması konularında da karar vermeye yetkili olacak. Hâkim ayrıca, tedbir nafakasına hükmedebilecek. Tedbir kararlarını ihlal eden 6 ayı geçmemek üzere zorlama hapsine alınacak.

SADECE BULUNDUĞU YER TESPİT EDİLECEK


Hâkim kararıyla tedbir kararlarının takibi yapılabilecek. Ancak, konuşmaları dinleme, izleme ve kayıt altına alma gibi işlemler yapılmayacak. Bu yöntem, kişinin bulunduğu yerin tespiti ve yerinin elektronik ortamda izlenmesi ile sınırlı kalacak.

ELEKTRONİK KELEPÇE VEYA BİLEKLİK


Tehdit unsuru kişiye, kadına yaklaşmaması için elektronik kelepçe veya bileklik takılacak. Kadına da sabit ev içi ikaz cihazı ya da hareket özgürlüğü tanıyan ev dışında da kullanılabilen telefon görünümlü mobil cihazı verilecek. (Habertürk)