Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 'hacker' olarak adlandırılan bilgisayar korsanlarına karşı kamu ve özel sektör kuruluşlarının bilgisayar sistemlerinin ağ güvenliği için şu anda 69 personel ile mücadele verildiğini, bu sayıyı yakın zamanda 200'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, bir demecinde siber güvenlik için Türkiye'nin de ABD gibi hackerlardan yararlandığını açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e, bakanlık bünyesinde kaç 'hacker' istihdam edildiğini sordu. Bakan Ergün'ün yanıtı ise devletin kamu kurum ve kuruluşlarının bilişim sistemlerini tehdit eden ve 'hacker' olarak tanımlanan bilgisayar korsanlarına karşı, 69 resmi 'hacker' ile siber güvenlik mücadelesi verdiğini ortaya koydu.

Siber güvenlik uzmanları artacak

Bakan Ergün yanıtında, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün ihtiyacı olan bilişim sistemleri ağ güvenliği testlerini gerçekleştiren Siber Güvenlik Enstitüsü bünyesinde 69 personelin görev yaptığını belirterek "Önümüzdeki süreçte bu sayısı 200 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Enstitü bünyesinde güvenlik test ve değerlendirme faaliyetlerinde görevli personelin 'siber güvenlik uzmanı' olarak adlandırıldığını belirten Ergün, şunları söyledi:
"Bunlar 'hacker' olarak adlandırılan kişilerle mücadele eden görevliler. Hackerların saldırılarına karşı korunmak için en az onlar kadar teknik bilgi sahibi olmak gerekir. Yapılan çalışmalarda yasal olmayan işlemler yapılmaz; bu tür zarar verici işlere kapı aralayacak zaafiyetlerin tespitine çalışılır."

Siber Güvenlik Enstitüsü zaafiyetleri yakalıyor

Siber Güvenlik Enstitüsü'nün görevleri arasında kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün ihtiyacı olan ağ güvenliği testlerini gerçekleştirmenin de bulunduğunu ifade eden Bakan Nihat Ergün, şu bilgileri verdi: "Bu bağlamda talep eden kurum ve kuruluşlar için siber güvenlik testleri gerçekleştirilmektedir. Bu testlerde ilgili kurum ve kuruluşun bilişim sistemleri üzerinde ne gibi zaafiyetler bulunduğu tespit edilmeye çalışılır, bu zaafiyetlerin nasıl ortadan kaldırılabileceği ve güvenlik açısından en uygun yapılandırmanın ne olduğu hususunda tavsiyeler ilgililerle paylaşılır. Testler sonucunda tespit edilen zaafiyetlerin nasıl ortadan kaldırılabileceği ve güvenlik açısından en uygun yapılandırmanın ne olduğu hususlarındaki tavsiyeler ilgililerle paylaşılmıştır."