Anayasa Yazım Komisyonu’nda CHP çekincesini kaldırınca dört parti ‘Hiç kimsenin dini inancının gereklerini yerine getirmekten men edilemeyeceği’ hükmünde uzlaştı.

Yeni anayasa yazım çalışmalarında, kamuda ve eğitimde türbanın serbest hale gelmesinin yolunu açacak sürpriz bir uzlaşma sağlandı. Uzlaşma Komisyonu’nun temmuza devam kararının ardından, yazım alt komisyonu önceki gün toplandı. Toplantıda daha önce üzerinde uzlaşma sağlanamayan ‘Din vicdan ve inanç özgürlüğü’ başlıklı madde yeniden ele alındı. Maddede pek çok fıkra görüş ayrılıklarını yansıtan ‘parantezlerinden’ arındırıldı.

Dört parti şu fıkrada anlaştı: “Hiç kimse ibadet, dini uygulama ve törenlere katılmaya, dini inanç, düşünce ve açıklamaya zorlanamaz; ya da bunları yapmaktan men edilemez, dini inanç, düşünce kanaatlerinden ve inancının gereklerini yerine getirmekten ya da getirmemekten dolayı kınanamaz, suçlanamaz, ve farklı bir muameleye tabi tutulamaz.”

Daha önce CHP, “men edilemez” ve “farklı muameleye tabi tutulamaz” ifadelerine karşı çıkmıştı. CHP, Rıza Türmen tarafından temsil edildiği önceki günkü toplantıda bu çekincesini kaldırdı. (Vatan)