Merkezi Göreme'de bulunan 'Kapadokya' ile merkezi Avanos İlçesi'nde bulunan 'Atmosfer' balonculuğa ait sıcak hava balonları, bugün saat 06.15 sıralarında turistleri Kapadokya semalarında gezdirmek üzere Göreme'den kalkış yaptı. Pilot Murat Yerkalan yönetimindeki 'Atmosfer' balonculuğa ait sıcak hava balonu, pilotunun kimliği öğrenilemeyen 'Kapadokya' balonculuğa ait sıcak hava balonu, Kapadokya semalarında 2 saat süren gezinin ardından saat 08.15 sıralarında inişe geçti.

Ancak, iki balonun sepeti Göreme Karadağ bölgesinde ters rüzgar alınca sürüklenmeye başladı. 'Atmosfer' balonculuğa ait sıcak hava balonu 150 metre süreklendikten sonra zemine çok sert iniş yaptı. Bu balonda bulunan kadın turistlerden 23 yaşındaki Çinli Tang Yi olay yerinde yaşamını yitirdi.  'Kapadokya' balonculğa ait sıcak hava balonu da aynı yerin biraz ilerisinde yine ters rüzgar nedeniyle taşlı zemine sert inişte bulundu. Her iki balondaki 8'i Çinli ve Malezyalı ile 3’ü Türk,  toplam 11 kişi de yaralandı.

Yaralılar Nevşehir Devlet ve Özel Versa hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındı. 11 yaralıdan 2’si yoğun bakıma alınırken, diğerleri ayakta tedavi edildi.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, üzücü kazaya ters rüzgarın yol açtığını belirterek, şunları söyledi:

"Maalesef, Kapadokya semalarında turist gezdiren iki  balonumuz, iniş sırasında aldıkları ters rüzgar nedeniyle sert bir iniş yapmış. Ne yazık ki kazada Tang Yi isimli Çinli turist vefat etmiştir. Malezyalı ve Çinli 8 turistler, 3 Türk de yaralanmıştır. Olayla igili olarak jandarma ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce soruşturma başlatılmıştır. Adli ve İdari soruşturmaya çok yönlü başlanmıştır. Ölen Çinli kadın turistle ilgili Çin Başkonsolosluğu ile gerekli görüşmeler yapılmaktadır."

Kaza ile ilgili olarak 'Atmosfer' ve 'Kapadokya' balonculuk yöneticileri, medya mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı.

Bu arada bazı balon görevlileri de olay yerinde çekim yapan gazetecilere engel olmak istedi. Zaman zaman sert müdahalerere maruz kalan gazeteciler, jandarmaya suç duyurusunda bulundu. Jandarma yetkilileri olayla ilgili olarak Özel Versa Hastanesi'nde tedavi gören pilot Murat Yerkalan’ın ifadesini alırken, balon kazasında ölen ve yaralananların isimleri şöyle belirlendi:

'Tang Yi (Çin vatandaşı, ölü), Yaralılar: Murat Yerkalan (pilot), Eray Duvarcıoğlu, Oğuzhan Sırt, Datin Junivati İntiahmat, Nur Binti Suşela, Demir Raja, Takashi Temura, Thamit Selvi Pomat Haran, Turapa Varatharjan, Zihang Zining ve Chih Haoyuan.

DAHA ÖNCE DE 3 TURİST BALON KAZASINDA ÖLMÜŞTÜ

Kapadokya Bölgesi’nde  20 Mayıs 2013'de de iki balon havada çarpışmıştı. Çarpışmanın etkisiyle turist taşıyan sıcak hava balonlarından biri düşmüş, kazada Brezilyalı turistler Ellem Kohelman (76), Maria Luiza Gomes (71) ve Mariua Rosas (65) hayatını kaybetmişti.

BÖLGEDE 21 FİRMA 190 BALONLA TUR DÜZENLİYOR

Kapadokya Bölgesi’nde turistlerin peribacaları ve diğer oluşumu havadan izlemelerini sağlamak amacıyla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uçuş izni alan 21 firmaya ait 190 balon, günün erken saatlerinden ortalama saat 08.00’e kadar havada kalıp, yerli ve yabancı turistleri 50- 150 Euro arasında ücretle gezdiriyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü periyodik olarak balon firmalarını denetliyor.