Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına yönelik sabah saatlerinde operasyon başlatıldı. Yapılan açıklamada operasyonun nedeninin gazetenin FETÖ ve PKK'ya desteği olarak iddia edildi.

Operasyon kapsamında bazı isimler gözaltına alınırken, başka çalışanlar hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Gözaltı kararının olduğu isimlerden biri de Cumhuriyet Vakfı yönetim Kurulu Üyesi, karikatürist Musa Kart. Kart, gazete binasının çıkışında yaptığı açıklamada, “ Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Şunu söylemek istiyorum, yaşanan gülünç bir durum. Bu baskılarla kimseyi korkutamayacaksınız, onu söylemek istiyorum. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değildir. Dünyaya anlatamazsınız bunu” diye konuştu.

Sadece karikatür çizdiği için gözaltına alındığını belirten Kart, şuanda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşları olduğunu ve kendisinin de teslim olmaya gittiğini söyledi. Saklanılacak ve kaçırılacak bir şeyi olmadığını belirten Kart, yazdığının, çizdiğinin herkesin gözü önünde olduğunu vurguladı. Sabah 05.00 civarında evinin arandığını belirten Kart, "Hukukçu arkadaşlarım gazeteye gelip, buradan gitmemin daha uygun olacağını söylediler. Bir karikatüristin gözaltına alındığı an, başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı.”