Adaylar, geçen yılki kopya skandalının ardından sınava saçlarından ayaklarına kadar polis tarafından elle aranarak girdi. Yüzük, kolye, küpe gibi metal aksesuar takmanın yasak olduğu sınavda adaylara kalem, silgi kalemtıraş da sınav salonlarında verildi. YGS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa olmak üzere toplam 160 sınav merkezinde, 5 bin 727 sınav binasında, 89 bin 283 sınav salonunda gerçekleştirildi. Sınavda, 1 milyon 692 bin 345 aday ter döktü. Sınav saat 10.00'da başladı ve tek oturumda 160 dakika sürdü.

İlginç olaylar yaşandı

Dünkü sınav, yurt genelinde ilginç manzalara sahne oldu. Adayların kemerleriyle girişine bile izin verilmezken, çıkarılan kemerler pencerelerin koruma demirlerine asıldığı görüldü. Adaylar, aileleriyle birlikte büyük heyecan yaşadı. Adaylardan, alyans, kolye, madeni para, cep telefonu ve cüzdanlarını yakınlarına vermeleri istendi. Görevliler, türbanlı adayların başörtülerini çıkarttırıp, kolye ve küpe takıp takmadıklarını kontrol etti. Bazı liselerde adayların kemerle içeriye girmelerine de izin verilmedi. Yakını olmayanlar, kemerlerini okulun pencerelerinin koruma demirlerine astı. Bazı illerde salona giren öğrencilerin cüzdanlarına kadar detaylı arama yapılırken plastik su şişelerin üzerinde bulunan marka etiketleri de söktürüldü. Sivas'ta Hilal Erdem isimli aday, sınavın başlamasının ardından baygınlık geçirerek ambulans ile hastaneye kaldırılırken, bir aday da geç kaldığı için salona alınmadı. Saat 10.00'da başlayan YGS için erken saatlerde aileleri ile sınav merkezlerine gelmeye başlayan öğrencilerin, çoğu heyecanlı göründü.


Tuğba sınava giremedi
 
Manisa'da üzerine reklam paneli düşen Tuğba Bağcı'nın (18) tedavi gördüğü Manisa Devlet Hastanesi'nde YGS girmesi için yapılan müracaata ÖSYM olumsuz yanıt verdi. Tuğba Bağcı, YGS'ye katılamadı. Manisa Merkez Sınav Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Mehmet Ali Yurdusev, YGS'ye Manisa merkez ilçede 14 bin 224, Akhisar'da 2 bin 925, Soma'da 2 bin 187, Turgutlu'da 2 bin 871 ve Salihli ilçesinde 3 bin 151 adayın sınava katıldığını, 5 ilçede toplam 3 bin 370 sınav görevlisi olduğunu söyledi.