CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da emeklilerin sorunları ve çözüm önerileri konulu toplantıya katıldı. Kılıçaroğlu’na burada ayakkabı fırlatıldı.

Ayakkabı Kılıçdaroğlu'na isabet etmedi. Korumalar, ikinci ayakkabıyı da fırlattıktan sonra saldırgana müdahale etti ve salondan çıkardı.

Bu sırada Kılıçdaroğlu'nun korumaları, "Arkadaşlar nazik davranın" şeklinde uyardığı duyuldu.

Saldırganın "kahrolsun bu düzen" şeklinde bağırarak eylemi yaptığı belirtildi. Saldırganın, babası sigortasız çalıştırıldığı için böyle bir protesto gösterisi yaptığı öne sürüldü.

KILIÇDAROĞLU: SANIRIM RUH SAĞLIĞI YERİNDE DEĞİL

Toplantının bitiminde yaşanan ayakkabı saldırı sonrası kısa bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu salondan ayrılırken “sanırım protestocunun ruh sağlığı yerinde değil” dedi.

"24 LİRA ZAM TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN İTİBARIYLA BAĞDAŞAN AYLIK DEĞİLDİR"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Emekli Buluşması adlı toplantıya katıldı. Ankara'da gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, emeklilerin sorunlarıyla bu sorunların çözümünü emekliler ve emekli temsilcileriyle değerlendirdi, istek ve beklentileri 12 madde halinde sıraladı. Toplantıda Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra genel başkan yardımcıları Burhan Şenatalar, Yakup Akkaya, Selin Sayek Böke, Mehmet Bekaroğlu ile milletvekilleri ve danışmanlar da yer aldı. Kılıçdaroğlu, toplantıyla ilgili açıklamalarında emekli maaşına yapılan zam hakkında "Gerçekten de bir sosyal devlette ben emekli, dul, yetim aylığına 6 lira 99 kuruş veriyorum veya en yüksek olana 24 lira ayda maaşına zam yapıyorum derseniz bu Türkiye Cumhuriyetinin itibarıyla bağdaşan bir aylık değildir. Son derece dramatik bir aylıktır. Eğer bir toplum, bir ülkede yaşayan toplum geleceğe güvenle bakacaksa o zaman o toplumda huzur olur, gelecek kaygısı olmaz" dedi.

"EMEKLİLER SENDİKA KURMA HAKKINA SAHİP OLMALI"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, emeklilerle ilgili talepleri sıralarken "Gerçek bir intibak yasasına ihtiyacımız var. Katkı payı alınmasına son verilmeli. Emekliye zamda enflasyon oranı olarak gıda enflasyonu dikkate alınsın. Refah artışından emekliye pay verilsin. Çalışan emekliden sosyal güvenlik destek primi alınmasın. Emekliler için kültür evleri kurulsun. Çalışırken 100 lira alınıyorsa emekli olunduğunda kesinti bugünkü % 50 seviyesine yakın olmasın, daha az kesinti olsun. Emekliler de sendika kurma hakkına sahip olmalı. Bir emekli taban aylığı olmalı. Bu taban aylığın altında emekli, dul ve yetime aylık ödenmemeli" diye konuştu.

"AYNI MİKTAR PRİMİ YATIRAN EMEKLİLERİN FARKLI AYLIK ALMALARINI DOĞRU BULMUYORUZ"

Emeklilerin gerçek bir intibak yasasına ihtiyaç duyduklarını talep ettiklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Emekliler aslında sosyal devleti oluşturan en temel aktörlerdir. Yıllar yılı çalıştılar, ürettiler, alın teri döktüler, Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulundular. Dolayısıyla bir devletin saygınlığı emeklilerine verdiği haklarla büyük ölçüde ölçülür. Eğer emekliye hak ettiği yaşam standardını sağlıyorsanız sosyal devleti güçlü kılmış olursunuz. 2015'te yapılan zamlar gerçekten de son derece dramatik. Yetim aylıklarına 6 lira 99 kuruş, dul aylıklarına 9 lira 32 kuruş, 600 aylık alana 13 lira 98 kuruş, 800 lira aylık alana 18 lira 64 kuruş, 1000 lira aylık alana 23 lira 30 kuruş, 1047 lira aylık alana da 24 lira aylık zam yaptılar aylıklarına. Bir arkadaşımız bu aylıkları sıralarken gülünç değil emeklilere hakaret diye tanımladı. Gerçekten de bir sosyal devlette ben emekli, dul, yetim aylığına 6 lira 99 kuruş veriyorum veya en yüksek olana 24 lira ayda maaşına zam yapıyorum derseniz bu Türkiye Cumhuriyetinin itibarıyla bağdaşan bir aylık değildir. Son derece dramatik bir aylıktır. Eğer bir toplum, bir ülkede yaşayan toplum geleceğe güvenle bakacaksa o zaman o toplumda huzur olur, gelecek kaygısı olmaz. Ama şu anda gelecek kaygısını en derinden yaşayanların emeklilerimiz olduğunu belirtmek isterim. Gerçek bir intibak yasasına ihtiyacımız var diyorlar. Haksızlıklar yapıldı, pirim ödediğimiz halde beklediğimiz aylıkları alamadık. Dönemler itibariyle farklılıklar ortaya çıktı. Dolayısıyla biz gerçek anlamda bir intibak yasası istiyoruz. Ödediğimiz primlerin karşılığı olan aylıkları istiyoruz. Aynı dönemde aynı miktar primi yatıran emeklilerin farklı aylık almalarını doğru bulmuyoruz dediler" ifadelerini kullandı.

"DİNİ BAYRAMLARDA İKRAMİYE ÖDENSİN"

Dini bayramlarda emeklilere ikramiye ödensin, diyen Kılıçdaroğlu; CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre "Emekliler olarak biz çok sık hastanelere gidiyoruz hastalık nedeniyle. Zaten yeteri kadar beslenemiyoruz. Bizden 12 kalemde katkı payı alıyorlar diyor emekli arkadaşlarımız. 12 kalemde katkı payı alınıyor. Bazen hastanede, bazen eczanede, bazen de aylıklarımızdan kesilerek. Zaten aylıklarımız çok düşük, katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz diyorlar. Dini bayramlarda ikramiye ödensin. Ayrıca emekliler dini bayramlar bizim için çok önemli, torunlarımız var, oğullarımız var gelip ziyaret ediyorlar. En azından dini bayramlarda bize birer maaş ikramiye ödensin. Bizde dini bayramı en azından huzur içinde geçirelim diye ifade ediyorlar. Emekli arkadaşlarımız diyorlar ki, çalışırken 100 lira alıyorsak emekli olduğumuzda emekli aylığımız %50 düşüyor. En az %50 düşüyor 50 lira alıyoruz. Dolayısıyla emekli olduğumuz zaman yaşam standardımız %50 oranında düşmüş oluyor. Bu toplumsal olarak bizi rahatsız ediyor. Çalışırken aldığımız aylıkla emekli olduğumuzda aldığımız aylık arasındaki farkın bu kadar büyük olmaması lazım. Bunun mütevazi bir rakama çekilmesini istiyor arkadaşlarımız" şeklinde konuştu.


"TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN AYRILMAMIZ GEREKİYORSA BİZE BAŞKA BİR KAMU KURULUŞUNDA GÖREV VERSİNLER"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Diyorlar ki bazı arkadaşlarımız, bazı sivil toplum kuruluşu yöneticilerimiz. Türk Silahlı Kuvvetlerinden yargı kararı olmaksızın Türk Silahlı Kuvvetlerinin yasalarına göre görevlerimize son veriliyor ve biz açıkta kalıyoruz. Neyle geçineceğiz, nasıl yaşayacağız? Emekli olma hakkımız bile elimizden alınıyor. En azından bizim eğer Türk Silahlı Kuvvetlerinin yasalarına göre Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmamız gerekiyorsa bize başka bir kamu kuruluşunda görev versinler, oraya gidip çalışalım en azından emekli haklarımızı kazanmış olalım" dedi.