Normal doğumla dünyaya gelen iki dişi buzağıya 'Kardelen' ve 'Karakız' adı verildi. 'Kardelen' ve 'Karakız'ın, Türkiye’de klon inekten doğan ilk buzağılar olduğu ifade edildi.

Yerli gen kaynaklarının korunması kapsamında kısaca 'TÜRKHAYGEN-I' adıyla üç kurumun işbirliğiyle yürütülen proje, Türkiye’nin yerli ırklarının genlerini gen bankasında sağlıklı olarak korunmasının mümkün olup olmadığını belirlemeyi hedefledi. 2 yıl önce Uludağ Üniversitesi’nde dünyaya gelen 'Nilüfer' ve 'Kiraz' isimli klon boz buzağılar gelişimlerini tamamlayarak anne oldu. 'Nilüfer’in yavrusuna 'Kardelen' ve 'Kiraz’ınkine de 'Karakız' adı verildi. Bunların, Türkiye’de klon inekten doğan ilk buzağılar olduğu açıklandı.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde Prof.Dr. Hakan Sağırkaya ve Prof.Dr. Yavuz Nak, ikinci kuşak klon buzağı elde ederek projenin bir çeşit 'sağlamasını' başardıklarını bildirdi. Böylece, proje kapsamında kurulan bankanın sağlaması yapılmış ve kurulmuş olan bankadaki mevcut hücre ve spermalar ile Türkiye'de tek boz sığır kalmasa bile tekrar boz sığırların elde edilebileceği kanıtlanmış oldu.

Sonuç raporunun değerlendirme aşamasında olan proje kapsamında hücre, sperma ve embriyoları dondurularak korumaya alınan boz ırk, Türkiye'nin nesli tükenmekte olan önemli gen kaynaklarından biri konumunda bulunuyor. Proje kapsamında kurulan bankada muhafaza edilen hücrelerden klonlama yöntemi ile üretilen Nilüfer yine bankada muhafaza edilen ve 'Efe' isimi verilen klon boğanın orijinali olan boğanın sperması kullanılarak suni tohumlama yöntemi ile tohumlanıp gebe bırakıldı.

Böylece proje kapsamında kurulan bankanın sağlaması yapılmış ve kurulmuş olan bankadaki mevcut hücre ve spermalar ile ülkemizde tek bir boz sığır kalmasa bile tekrar boz sığırların ülkemize kazandırılabileceği gösterildi. Kiraz ise boz holstein melez yavru dünyaya getirdi. Bu buzağı ile de dayanırlıkları ve hastalıklara dirençleri ile öne çıkan boz ırkın diğer ırkların gelecekte dayanırlıklarının ve hastalıklara dirençlerinin arttırılması amacıyla kullanılabileceği ortaya konmuş oldu.