Henüz 3 aylıkken kalp yetmezliği teşhisi konulan 11 yaşındaki Deha İdil K'nın yaşamı, tedavi için hastanelerde geçti. Küçük kızın ilk kez 2 yaşında tanıştığı, geçen süreçte toplam 3 defa değiştirilen kalp pili ile güçlendirilen minik yüreği artık yorgun düştü.

Yaklaşık 15 gün önce tedavi gördüğü hastanenin yoğun bakım servisinde iki kez kalbi duran, doktorların uzun uğraşları sonucu yeniden hayata döndürülen minik İdil'e acil kalp nakli yapılması konusunda konsey kararı açıklandı.

Doktorların, aileye, "Cihaz ancak kalbin birkaç hafta dayanmasına yardımcı olacak. Kalp nakli olmazsa yalnızca birkaç hafta daha yaşayabilir" demesi üzerine, minik kızın ailesi nakil için ilk sıraya alınan Deha İdil için umutlu bekleyişe geçti. Ancak, "kritik" olduğu belirtilen son 15 günün sonuna gelinmesine karşın Deha İdil'e nakledilmek üzere uygun bir kalp bulunamadı.

Umutlar tükeniyor

Deha İdil'in annesi Derya K, yaptığı açıklamada, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin yoğun bakım servisinde yatan kızının sağlık durumunun ağırlaştığını belirtti.

Kızının, içinde bulunduğu durum nedeniyle acı çektiğini ve bu nedenle uyutulmaya başlandığını ifade eden Derya K, "Vücut fonksiyonları artık durma noktasına gelen, parmakları ve sağ bacağını kaybetmek üzere olan yavrumun acı çekmemesi için uyutulmasına başlandı. Henüz kızım için uygun nakil müracaatı yapılmadı" dedi.

Müracaat var ancak Deha'ya uymuyor

Anne Derya K, Deha İdil için aranan organın, beyin ölümü gerçekleşmiş, ancak kalbi çalışan, 17 yaşından ileri olmayan bir hastadan nakledilebileceğini vurguladı.

Geçen 10 günlük süreçte organ bağışı konusunda, hem kendilerine hem de hastaneye müracaatların olduğunu ancak hiçbirinin kızları için aranan kriterleri taşımadığını bildiren Derya K, "İdil'in hatırı büyükmüş. Nakil için hem bizimle hem hastane yönetimiyle irtibata geçenler oldu. Ancak bu müracaatların hepsinin yaşı büyük. Dolayısıyla olmadı. Kader ne gösterecek bilmiyoruz. Umudumuz hala tükenmedi" ifadesini kullandı.