ABD ve Fransa'nın başlattığı 'Şafak Yolculuğu' operasyonu devam ediyor. Uçaklar Kaddafi birliklerini bombalıyor, füzeler ülkeyi vuruyor. Rusya ve Çin operasyona karşı olduğunu açıkladı. Kaddafi güçlerinin Misurata kentine tanklarla girdiği belirtiliyor

Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından, dün akşam Libya'ya operasyon başlatıldı. Sabah saatlerine kadar devam eden ilk dalga saldırılardan sonra, bugün öğle saatlerinde ikinci dalga operasyon başladı.

ABD: En az 20 hedef vuruldu

ABD'nin Afrika Komutanlığı, Libya'ya yönelik dün akşamki Amerikan saldırılarında en az 20 hedefin vurulduğunu açıkladı. Almanya'nın Stuttgart kentindeki Afrika Komutanlığından Yüzbaşı James Stockman, saldırılarda 22 hedefin 20'sinin vurulduğunu, diğer ikisi hakkında araştırmalarının sürdüğünü söyledi. AFP'ye konuşan Stockman, "Trablus, Misurata ve Sirte yakınında kilit önemdeki hava savunma sistemlerini ve SAM füze tesislerini hedef aldık" dedi. ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen, hava saldırılarının ilk safhasının "başarılı" olduğunu ve uçuşa yasak bölge oluşturulmasına imkan sağladığını söylemişti.
Fransız Ordusu, hava saldırılarının bugün de devam ettiğini açıkladı. AFP haber ajansı, Bingazi'deki Kaddafi güçlerine ait çok sayıda askeri aracın tahrip edildiğini duyurdu. İngiltere ise savaş uçaklarının Trablus'taki hava savunma sistemlerinin vurulduğunu bildirdi. Savunma Bakanlığı sözcüsü General John Lorimer, hedeflerinin Trablus hava sahası olduğunu açıkladı. İngiltere ayrıca Kıbrıs'taki üssüne çok sayıda uçak ve personel sevketti.
ABD CBS televizyonu da Amerikan jetlerinin Libya'daki havaalanlarını vurduğunu bildirdi. Televizyon 3 adet B-2 hayalet uçağının 40 adet bomba bıraktığını açıkladı. ABD Ordusu Kaddafi'nin kara kuvveteri ile hava savunmasının vurulduğnu açıkladı.

Ölü sayısı 64'e yükseldi

Libya yönetimi, 1 milyondan fazla kişiye silah dağıtılacağını, dağıtımın başladığını açıkladı. Libya sağlık yetkilileri, uluslararası koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısının 64'e yükseldiğini belirtti. Sayı daha önce 48 olarak açıklanmıştı ancak daha sonra, yaralananlar arasında yeni ölümler olduğu kaydedildi.


ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen Libya uçaklarının havalanamadığını ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin, muhaliflere saldırılarının durdurulduğunu söyledi. Kaddafi'nin kendi geleceği hakkında karar vermesi gerektiğini belirten Mullen operasyonun amacınınsa sınırlı olduğunu, Kaddafi'nin devrilmesinin amaçlanmadığını belirtti. Mullen, sivil kayıplar hakkında ise ellerinde bilgi olmadığını söyledi. ABD'nin, Bahreyn'deki gelişmeleri de izlediğini belirten Mullen, buna karşın, "her ülke farklı" dedi.

Arap Birliği tepkili

Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da, Batılı ülkelerin Libya'ya yönelik operasyonunu, amacının dışına çıktığı gerekçesiyle eleştirdi. Musa, gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyonun uçuşa kapalı bölge oluşturulmasını amaçladığını hatırlattı. Koalisyon ülkelerinin bu amaçtan uzaklaştığını belirten Musa, "Libya'da olanlar uçuşa yasak bölge oluşturulması amacından farklıdır. Bizim istediğimiz sivillerin korunmasıdır, başka sivillerin bombalanması değil" dedi.

Rusya ve Çin karşı

Rusya'nın ardından Çin de, ABD ve Avrupa ülkelerinin Libya'ya yönelik operasyonuna tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, hava harekâtından üzüntü duyduklarını belirterek, "Uluslararası ilişkilerde güç kullanımına kesinlikle karşı çıkıyoruz" ifadesini kullandı. Açıklamada, "Çin'in Libya'da sivil kayıpların artmamasını ve durumun mümkün olan en kısa sürede istikrar kazanmasını umduğu" bildirildi. Çin, Libya'da Muammer Kaddafi'yi durdurmaya yönelik tüm adımların atılmasını öngören karar tasarısına çekimser oy veren beş ülkeden biri. Oylamada Çin'le beraber çekimser oy veren Rusya, Batılı güçlerin Libya'ya askeri operasyon başlatma kararını üzüntüyle karşıladığını açıklamıştı. Rusya öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada da, ABD, İngiltere ve Fransa'dan hedef gözletilmeden güç kullanımına son vermelerini istedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, hava operasyonlarında askeri olmayan hedeflerin de vurulduğu ve sivillerin öldürüldüğü ifade edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Trablus'taki Rus vatandaşlarının ve büyükelçilik çalışanlarının tahliye edilmeye başlanacağı bildirildi.