Ali Budak- MEB Bakanı İsmet Yılmaz geçtiğimiz günlerde TEOG'un yerine adrese en yakın, sınavsız mahalli yerleştirme uygulaması olan 'Liseler Kayıt Sistemi'nin getirildiğini açıkladı. Açıklamanın ardından yeni sistemin sorunu çözmeyeceği aksine daha da büyüteceği yönünde eleştiriler getirildi. Yeni sistemde sınav mecburiyeti yok ve sadece 'nitelikli' okulları hedefleyenler sınava girecek. Ancak bu nitelikli okulların hangileri olduğu ise belirsizliğini Mayıs ayına kadar koruyacak. Yeni sistemin kargaşaya neden olacağını belirten eğitim uzmanları, yeni sistemle muhtarların önem kazanacağına dikkat çekti.


'Sınav soru sayısı yeterli değil'


Sınavsız yerleştirmenin esas alındığı yeni sistemi değerlendiren Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, 'Okulların başarılarını artırmayı hedefleyen bu sistemde farklı başarı gruplarındaki öğrenciler bir arada olabilecek. Yeni sistemle tüm öğrenciler için sınava girme zorunluluğu kalktığından öğrenciler ve aileler üzerindeki sınav stresi de azalacak. Ancak sınava girecek öğrencileri bekleyen 60 soru, sayı olarak çok az olduğu için bu soru sayısının artırılması gerekiyor. Ayrıca sınavla öğrenci alacak liselerin listesinin Mayıs ayında açıklanacağı belirtiliyor. Bu tarihin geç olduğunu ve öne çekilmesi gerektiğini düşünüyorum' dedi.

Yapılacak sınavda toplam 60 soru sorulacağı konusunu da değerlendiren Aslan, şöyle devam etti: Sekizinci sınıf konularının ağırlıklı olacağı bu sınavda TEOG'dan farklı olarak altıncı ve yedinci sınıf müfredatından da sorulara yer verilecek. Bu durum öğrencilerde tedirginlik yaratmış durumda. Öngörümüz sınavda çıkacak altıncı ve yedinci sınıfa dair soruların sekizinci sınıfla bağlantısı olan konular üzerinden olması yönünde. Ayrıca soru sayısının 60 olması öğrenci seçme ve yerleştirme için yeterli olmayacaktır. Soru sayısının artırılması sınavın güvenilirliğini de artıracaktır.


'Okulların amacı öğrenciyi sınava hazırlamak olmamalı'


Okulların öğrencileri sınavlara hazırlayan kurumlar haline gelmesini de eleştirdiklerine vurgu yapan Aslan, 'Okulların esas amacının öğrencileri sınava hazırlamak olduğunu gözlemliyoruz. Bunu değiştirmemiz gerekiyor. Yeni sistemde de bu durumun altı çiziliyor. Öğrencilerimizin 21'inci yüzyıl bireyleri olmalarını, yaratıcı, eleştirel düşünebilen, problem çözebilen bireyler olmalarını istiyoruz. Bu noktada da okulların amacı sınava hazırlamak değil, becerileri kazandıran çalışmalar yapmak olmalı' ifadelerini kullandı.