A kitapçığı 12, B kitapçığı 7. sorunun A ve D olmak üzere iki doğru cevabı bulunmaktadır. Fraktalın tanımında birbirini tekrar eden şekiller orantılı olarak küçülerek veya büyüyerek birbirini takip eder ifadesi varken A seçeneğindeki şekiller birbirini tekrar etmiyor ve üçgenler birbirinin benzeri değil. Ayrıca üçüncü adımda birinci adımdaki şeklin görünmesi gerekirken şekil görünmüyor. Bu soruda fraktal tanımına uyan tek seçenek C seçeneğidir. Diğer üç seçenek de fraktal tanımına uymamaktadır. Bu sebeple soru iptal edildi.
Matematik sorularının önceki yıllara göre çok daha kolay olduğu ve kazanımların dışında hiçbir soru gelmediği görülmektedir.

TEOG'un en zorlusu Din Kültürü soruları
Bilfen İlköğretim Kurumları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Numan Erdem: TEOG sınavında yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde sorular kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Sorular öğrencinin kavrama gücünü ve yorum yeteneğini iyi ölçen sorulardan oluşmaktadır. Sorular görsellerle de desteklenmiştir. Testte tartışmalı soru bulunmamaktadır. Testin büyük çoğunluğu yorum sorularından oluşmaktadır. Bugünkü 3 ders içinde öğrencilerin en çok zorlandığı test Din Kültür ve Ahlak Bilgisi soruları olmuştur.

Dengeli bir sınav değil!


Bilfen Eğitim Kurumları Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Yasemin Dündar: Fen ve Teknoloji soruları, müfredata uygun olup kazanım dışı soru bulunmamaktadır. Ancak sınav sorularının aktarılmış konular ve kazanım sayıları ile dengeli, uyumlu olmadığı görülmektedir.
Sınav için 1.üniteden toplam 29 kazanım, 2.üniteden toplam 12 kazanım bulunmaktadır. Ne var ki, sınavın 1.ünitesi olan biyolojiden 9 soru, 2.ünitesi olan fizikten ise 11 soru çıktığı görülmektedir.

Bilimsel hata soruyu iptal ettirdi
Ayrıca 1. ünitede yer alan "Genetik Mühendisliği ve Biyoteknolojik Gelişmeler" alt konusuna ait 4 kazanım bulunmakta olup bu 4 kazanıma ait hiç soru gelmemiştir. Sınavda 1. üniteden gelen sorularda yer alan kavram ve ifadeler çok açık olmadığından öğrencilerin soru çözümlerinde çelişki yaşadığı görülmüştür. A kitapçığındaki 6, 8 ve 9. sorularda yer alan ifadeler hiç açık değildir.
A kitapçığındaki 3. Soruda Orak hücreli anemi hastalığı vücut kromozomu ile taşınan hastalık olmasına rağmen soruda X kromozomu üzerinde taşındığı bilgisi veriliyor. Bu bilgi sorunun cevabını etkilememekle beraber bilimsel bir hatadır. Bu bilimsel hata neticesinde soru iptal edilmiştir.
Ayrıca A kitapçığındaki 12.soruda yer alan ifadelerden III. Yargıda " Sıvı içerisindeki cismin görünür ağırlığı azalmıştır" bilimsel hata içermektedir. Çünkü 'ağırlık görünür bir büyüklük değildir, ölçülebilen ya da hissedilebilen bir büyüklüktür. Bu tür hatalar öğrencileri kavram yanılgısına sürüklemektedir.
Sınav analiz düzeyinde ve zor denilebilecek sorulardan oluşmuştur. Deneysel ve yorum ağırlıklı soruların sayısı oldukça fazladır.

T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi şaşırtmadı
Bilfen Eğitim Kurumları T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Bölüm Başkanı Havva Güneş: T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi kazanımların orantılı olarak sorgulandığı ve birebir kazanımlara uygun sorulardan oluşmaktadır. Sınavda tartışmalı herhangi bir soru bulunmamaktadır. Sınav, yoğunlukla kavram bilgisi ve öğrencinin yorum gücünü ölçen sorulardan oluşmaktadır. Sınav soruları zorluk derecesi olarak da beklendiği gibi gelmiş ve öğrencileri şaşırtmamıştır.

Nitelikli ve seçici bir dil sınavı
Bilfen Eğitim Kurumları İngilizce Bölüm Başkanı Çınla Sezgin: İngilizce sınavında son iki ünite ağırlıklı, diyalog ve paragraf sorularına önem veren, bu ünitelerde ele alınan temel ifade ve kelimeleri içeren, seviyeye uygun, nitelikli sorulardan oluşan bir değerlendirme sınavı gerçekleştirilmiştir. Soruların dağılımı okuma, anlamaya yöneliktir. Dil bilgisini ölçen soruların bu sene sınavda yer almadığı dikkat çekmektedir. Yabancı dile hakim, okuyan ve yorumlayan öğrencilerin ağırlıkla başarılı olacağı bir sınavdır. Geçen yılarda görmeye alışık olduğumuz soru seviyesine göre daha nitelikli ve seçici bir sınav olduğu görülmüştür. 

İzmir'de ise sınavlara yaklaşık 54 bin öğrencinin katıldı. Fen ve teknoloji, T.C İnkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sorularının olduğu ikinci gün oturumunda, çoktan seçmeli 20 sorunun yer aldığı her ders yazılısı için 40 dakikda süre verildi. İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, ikinci gün oturumun da sorunsuz geçtiğini belirterek, "10-12 okula gittim, sınava giren çocuklarla konuştum. Hepsi yeni sınav sisteminden çok memnun" diye konuştu.