"Maaşımız yetmiyor" diyen vekiller yılda 30 bin liralık telefon parasını 'nakit' almak istiyor. Meclis'te yeniden gündeme gelen Milletvekili Yasa Teklifi içerisinde bu ek ödemenin yanı sıra trafikte geçiş üstünlüğü de var, emekli vekile kırmızı pasaport da...

Kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle bir türlü yasalaştırılamayan Milletvekili Yasa Teklifi için Meclis'te yoğun bir trafik başladı. Teklif; milletvekillerine trafikte geçiş üstünlüğü, emekli vekile protokolde yer ve kırmızı pasaport gibi haklar öngörüyor. Teklifte bulunan bir madde, uygulamada ek ödemenin yolunu açıyor.

Meclis yönetimi, milletvekillerine yıllık iki maaş tutarında telefon giderleri için yardımda bulunuyor. Milletvekillerinin büyük bölümü, bu tutarda telefon görüşmesi yapmadığı için söz konusu paradan yararlanamıyor. Vekiller; yakıt parası, uçak bileti gibi adlar altında bu paranın nakit olarak kendilerine aktarılmasını istiyor. Meclis yönetimi, mevzuatta olmadığı için bu ödemeyi yapamıyor. Yasa ile buna imkân sağlanabilecek.

AYLIK 2 BİN 500 TL

Bu tutar, halen 26 bin TL düzeyinde bulunuyor, yılbaşında 30 bin TL olacak. Yasal düzenleme yapılırsa ocak ayında 15 bin TL dolayında maaş alacak vekile aylık 2 bin 500- 3 bin TL kadar da destek ödemesi yapılacak. Başkanlık Divanı, tutar ve ödeme biçimi konusunda yetkili olacak. Bu çerçevede söz konusu tutarın daha da artması gündeme gelebilecek.

Milletvekili maaşlarında ise herhangi bir değişiklik öngörülmüyor. Milletvekili maaşı, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşına endeksli olmaya, üç aylık ve peşin olarak ödenmeye devam edecek. Genel seçimlerin yapılması durumunda vekillerin önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yolluklar geri istenmeyecek.

MİLLETVEKİLLERİ NE İSTİYOR?

PROTOKOLDE KOMUTANDAN SONRA GELECEK

Milletvekilleri, protokolde, kuvvet komutanlarından sonra yer alacak. İl protokolü listelerinde, TBMM üyelerinin ardından eski vekiller gelecek. İllerdeki ulusal ve resmi bayramlar ile her türlü törenlerde, milletvekilleri ile milletvekilliği sona erenler, soyadı sırasına göre validen sonra yer alacak.

ÇOCUKLARI VE EŞLERİNE KIRMIZI PASAPORT

Milletvekilleri ve eski vekillere, dışarıdan atanan bakanlar ile bunların eşlerine ve ergin olsalar bile öğrenimi devam eden çocuklarına, 25 yaşını bitirene kadar diplomatik pasaport verilecek.

SİLAH TAŞIMA VE BULUNDURMA RUHSATI

Milletvekilleri ve eski vekillere, dışarıdan atanan bakanlara ''silah bulundurma ve taşıma ruhsatı'' verilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak.

TRAFİKTE GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ

Vekillerin resmi ziyaret ve programları sırasında kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca geçiş üstünlüğü bulunan araç ve sürücü kapsamına alınacak.

ARINÇ'TAN DOĞULU VEKİLE DESTEK

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milletvekili Yasası için harekete geçilmesini isterken, vekillerin maaş ve protokol gibi şikâyetlerini kürsüye taşıdı.

"GÜNEYDOĞULU VEKİLE ALLAH YARDIM ETSİN"

Arınç, "Ayağına kurşun sıkan tek grup siyasetçi. Herkesin koruması var, vekilin yok. Siyasetçi siyasetçiye sahip çıkmıyor" dedi.

"Güneydoğu milletvekillerine Allah yardım etsin, en kolayı İstanbul milletvekilidir" diyen Arınç, "Çünkü çok fazla seçmenleri gelmez; bunlara (Güneydoğulu) bir geldi mi maşallah 20 kişi gelir. Yedirirler, yatırırlar, hastaların da tedavisini yaptırırlar, yol parası verirler, uçak bileti alırlar. Ben lojmanlardan biliyorum, iki tarafımda bunlar vardı, evin hanımı intihar etmek üzereydi. Her akşam 20 misafir, 10'u kalıyor, kendilerine yatacak yer yok" dedi.

"MAAŞ AHIM ŞAHIM DEĞİL"

Arınç, milletvekillerine maaşın yetmediğini belirterek, "Maaşımız o kadar değil, lojmanımız o kadar ahım şahım değil... Milletvekilleri şikâyete gelmeye başladılar. 'Paramız yetmiyor Sayın Başkan, maaşımızı artıralım.' Haklısınız. O zaman bir şeyler yapmamız lazım" dedi. (Kaynak: Habertürk)