Avcı okulların kendi sınavını yapmasının da gelecek birkaç yıl söz konusu olmadığını belirtirken, bakanlık yetkilileri "Önümüzdeki yıl ne olacak?" sorusu üzerinde çalışıldığını dile getirdi

Daha önce bir televizyon programında "Bu yıl SBS son kez yapılacak" ve "Çok talep gören Galatasaray gibi okullar kendi sınavlarını yapabilecek" diyen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün açıklamalarıyla kafaları daha da karıştırdı. Bu kez SBS'nin yerine getirilecek sistemin henüz belli olmadığını söyleyen Avcı, okulların kendi sınavlarını yapmalarının da birkaç yıl söz konusu olmadığını anlattı. Bu arada Habertürk'e konuşan bakanlık yetkilileri, "Seneye ne olacak?" sorusu üzerine, "Bir yol bulunacak, üzerinde çalışıyoruz" dedi. Eğitim muhabirleriyle buluşan ve esprili tavrıyla dikkat çeken Avcı, dershanelerin kapanması ve liselere giriş yöntemiyle ilgili sorulara "Tam evde orayı çalışıyorduk, elektrikler kesildi" yanıtını verdi. İşte Avcı"nın açıklamaları: 
SÜRPRİZ YOK: Köklü, iddialı ve radikal değişikliklerden önce çok iyi düşünüp hareket etmek lazım. Ders yılı başında başlayıp sonunu göremeyeceğimiz büyük projelerin kararını almak yerine mevcudu daha iyi nasıl işletebileceğimiz yönünde çalışacağız. Çantamızda büyük kitleleri sıkıntıya sokacak radikal dönüşümler gibi sürprizler yok. Öğretmenlerimizin özellikle maddi konularda beklentileri var. Bu konuda ne gerekiyorsa yapmayı düşünüyoruz. 
TEK MİMARI DEĞİLİM: Sistemin mimarı olarak gösteriliyorum. Tek bir mimarı yok, bir kişiye atfedilemez. Bu süreçte yapılan düzenlemeler geçmiş yıllarda yapılan muhtelif şûra kararlarına dayanıyor. ??SORUNLAR AZ: Eğitimde yapılan değişim, otobanda 150 kilometre hızla giden bir otobüsün lastiğini değiştirmek gibidir. Bu ölçekte değişime rağmen sorunların azlığı başarı. 
SBS ALTERNATİFLERİ: Normal dağılımlar yapıldıktan sonra belli okulların kendi imkânlarıyla öğrencileri değerlendirebilecekleri düzenleme yapılabilir. Ama bu bir alternatiftir. Diğer parametreler belli olmadan tek bir parametreyle sistemi değerlendirmek yanlış olur. SBS'nin yerine getirilecek sistem henüz belli değil. Medyada çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Okulların kendi sınavını yapması gelecek birkaç yıl söz konusu değil. 
SBS'DE TÜRBAN: Yönetmelik açık, tanınmaya engel olmayacak kıyafetle girebilirler. 
DERS KİTAPLARINDA SANSÜR: (Edip Cansever'in "Masa da Masaymış Ha" şiirinin sansürlemesi) Ya o şiiri hiç alma, alıyorsan da şiirin aslına sadık kal. Bu ya zihniyet meselesi ya da yayınevinin iktidara yakın olma çabasını gösterme hali. Ayıptır. Şiiri verip tek bir mısrayı değiştirmek, zihniyet meselesidir.