Gülçin Karaegemen - Öğretmenlik mesleğinden emekli olmuş ve hala mesleğini icra etmekte olan öğretmenlerin boş zamanlarını değerlendirdikleri, mesleğe dair sohbetler edip çözüm ürettikleri ve sosyal aktiviteler yapabildikleri öğretmenevleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması" gerekçesi ile kapatılıyor. Bakanlığın "kapatılan kurumların borçlarının aynı il içerisindeki diğer öğretmenevlerinin işletme gelirlerinden karşılanması" kararını uygun bulmayan ve bir başka kurumun borcunun ödenmesinin mali dengeyi bozacağı, dolayısıylada bu kurumların birkaç ay içinde kapanma tehlikesi ile karşı karşıya geleceğini gerekçe olarak gösteren Türk Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, kararın yasal bir dayanağı olmadığını söyledi.

Kurum müdürleri çaresiz

Bu çerçevede İzmir'de de İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı, Aliağa Öğretmen Lokali, Bayraklı Öğretmen Lokali, Foça Öğretmen Lokali, Karşıyaka Öğretmen Lokali, Menemen Öğretmen Lokali ve Torbalı Öğretmen Lokali'nin kapatılması kararı alınırken, uygulama ile Eski Foça Öğretmen Lokali 'nin 126.934.98 TL'lik borcunun 26 binlik bölümü Yeni Foça Öğretmenevi'ne, 100 bin TL'lik borcun Çeşme Öğretmenevi'ne, Bayraklı Öğretmenevi'nin 69,643 TL'lik borcu Konak Hasan Sağlam Öğretmenevi'ne devreldi. "Öğretmenevleri yönetmeliğindeki gider kalemleri arasında bir başka tesisin borçlarının ödenmesi maddesi yoktur" diyen Sarısayın, "Ödemeyi yapacak öğretmenevi müdürü sorumlu tutulacak ve onlara zimmet çıkarılacaktır. Bu kurum müdürleri ne yapacaklarını bilemez durumdadırlar. Bir başka öğretmenevinin borçlarının kapatılması amacıyla verilecek paranın, öğretmenevlerimizin mali dengesini tamamen bozacağı, bu kurumları, resmi, özel ve tüzel kişiliklere olan mali yükümlülüklerini yerine getiremez ve personeline maaş ödeyemez duruma düşüreceği görülmektedir. Bu kurumlar da birkaç ay içinde kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklardır" diyerek tepkisini gösterdi. 

Giderler karşılanamıyor

Türkiye genelinde 15 öğretmenevi ve akşam okulu, 25 öğretmenevi ve 27 öğretmen lokalinin kapatılmasına karar verildiğini hatırlatan Sarısayın, "Tatil yörelerinde bulunan öğretmenevlerimiz, sadece yaz aylarında tam kapasite ile çalışmaktadır. İçinde bulunduğumuz sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında ise gelirleri, giderlerini karşılamaktan çok uzaktır" diye konuştu.