ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ali Demir, Londra'da Pearson Ölçme Merkezi'yle sınav sistemi geliştirmek için anlaşmaya vardı. Yeni sistemde doğru şık yerine yazılı cevap istenecek.

Sabah'ın haberine göre; Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, İngiltere'nin başkenti Londra'da, 70'den fazla ülkede hizmet veren Pearson Uluslararası Ölçme Merkezi ile Türkiye'deki sınav teknolojileri ve yöntemlerini daha da geliştirecek üç konuda ön anlaşma yaptı.

Yaklaşık iki gün süren inceleme ve temaslar sırasında Pearson Uluslararası Öğrenme Çözümleri Başkanı Peter Jackson ile Londra'da bir araya gelen Prof. Demir, kararlı bir şekilde sınav adaletini sağlamak ve ölçme kalitesini artırmak için sistemlerini geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Bu çerçevede Pearson ile açık uçlu soru sistemini hayata geçirmek için çalışacaklarını vurgulayan ÖSYM Başkanı, "Bu sistemle kopya çekmenin önüne geçebileceğiz. Ezbercilikten uzak bireyler yetiştirmek için öğrencilerin yorumlama yeteneğini geliştirecek bir yöntem üzerinde çalışıyoruz. Yazılı sınavların merkezi olarak değerlendirilmesini sağlamak istiyoruz" dedi. Test usulü sınavda bazı sınav çetelerinin para karşılığında soruları sızdırması, teknolojik cihazların yardımıyla adaylara doğru cevapları şıkları okuyarak ulaştırdığı olaylar yaşanmıştı. Açık uçlu sınavda kopya mümkün olmayacak" dedi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

İngiltere ve daha birçok ülkede uygulanan "açık uçlu sınav sistemi", sınava giren öğrencinin karşısına gelecek şıklar içerisinden seçim yapmadığı, doğrudan cevabı kendisinin yazdığı bir yöntem.

Pearson'ın İngiltere ile ABD'de lise ve üniversitelerde kullandığı sistemde yazılı sınavlar otomatik olarak "Bilgi Analizi Teknolojileri" (KAT) adlı bir bilgisayar programıyla değerlendiriliyor.

Bu sistem yazılı sınavlarda dil bilgisi, kelime kullanımı ve hatta eleştirel kalite gibi kriterlerde de ölçüm yapabilme kapasitesine sahip. Açık uçlu sorular adaylarda kritik düşünme, karar verme ve problem çözme alışkanlıklarının gelişmesine de katkı sağlıyor. Kuruluşun raporuna göre bilgisayar çoğu zaman insan değerlendirmesinden daha iyi sonuç veriyor.