Öğrenci Seçme ve Yerleştinme Merkezi’nde (ÖSYM) yaşanan sınav skandalları bitmiyor. YGS ardından ALES derken şimdi de cezaevlerinde yapılan YGS sınavında hatalı kitapçık dağıtıldığı ortaya çıktı. ÖSYM’den yapılan açıklamada, 8 ilin cezaevlerinde yapılan YGS’nin fen bilimleri testinin iptal edildiğini ve tekrarlanacağını belirtildi. İptal kararının hatalı soru kitapçığı nedeniyle alındığı ve cezaevlerinde sınava giren 150 kişi için sınavın cumartesi günü tekrarlanacağı belirtildi.

27 Mart’ta yapılan YGS ile eş zamanlı olarak cezaevlerinde de sınav yapılmış ancak fen bilimleri kitapçığında soruların seçeneklerinde baskı hatası olduğu öne sürülmüştü. Kitapçıklarda soruların yer aldığı ancak cevapların bulunmadığı belirtilmiş ayrıca bu hataların düzeltilebilmesi için sınavın normal süresinden 2 saat daha uzun sürdüğü iddia edilmişti.

Sınavının yenilenmesine kararına tepki gösteren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bu kararla sınav bütünlüğünün tamamen bozulduğunu savunarak şunları söyledi: “150 adaya özel soru hazırlanması eşitlik ilkesine aykırı, sınavdaki bütünlüğü de bozuyor. ÖSYM tarihinde ilk kez böyle bir olay yaşanıyor. Sınav soruları belki zor, belki kolay olacak. Eşitlik ortadan kalkacak. En doğru olanı sınavın tamamının iptal edilmesidir.”