Son 2 yılda yaptığı 9 sınavda şaibe olduğu gerekçesiyle eleştirilerin odağında yer alan ÖSYM'nin, 'açık uçlu soru' sistemine geçmek istemesinin altında, sınav güvenliği için 'parmak izi', 'retina tanıma', 'her sınıfa kamera' gibi önlemlerin 'masraflı' olmasının yattığı öğrenildi. ÖSYM'nin sınavın yapıldığı yaklaşık 7 bin binada kurmak istediği 'retina tanıma' sisteminin maliyeti, 75 milyon lira civarında olacak. ÖSYM, salonlarda kopya çekenlerin tespiti için her sınıfa kamera sistemi kuracak olursa, bunun maliyeti de 40 milyon lirayı bulacak. ÖSYM'nin mal hizmet alım giderleri için yalnızca 139.5 milyon liralık ödenek ayrıldı. ÖSYM, maliyeti ağır geldiği için güvenliği, soru sistemini değiştirerek sağlamaya karar verdi.

Güvenli sınav sözü

ÖSYM, son yıllarda yaptığı sınavlarda soruların önceden sızdırıldığı, kopya çekildiği, adayın yerine başkasının sınava girdiği iddialarının ardından, önce yaptığı yönetmelik değişikliğiyle teknolojik imkanlarla "daha güvenli bir sınav" sözü vermişti. ÖSYM, Türkiye'de sınavların yapıldığı yaklaşık 7 bin bina ve 99 bin sınav salonu için kamera, parmak izi okuma, retina tanıma gibi biyometrik güvenlik sistemleri kullanılabileceğini bildirmişti.

Pahalı geldi

Ancak yapılan maliyet analizleri sonrası, alınacak teknolojik önlemlerin ÖSYM'ye pahalıya malolacağına karar verildi. 'Retina tanıma' sisteminin maliyeti, 75 milyon lira civarında hesaplanırken, salonlarda kopya çekenlerin tespiti için her sınıfa kamera sistemi kurmanın maliyetinin 40 milyon lirayı bulacağı tespit edildi.
ÖSYM, alacağı önlemlerin masraflı olmasından dolayı yeni bir arayışa girerken, ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir, Londra'da, 70'den fazla ülkede hizmet veren Pearson Uluslararası Ölçme Merkezi ile Türkiye'deki sınav teknolojileri ve yöntemlerini daha da geliştirecek üç konuda ön anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre, Pearson ile açık uçlu soru sistemi hayata geçirilecek.