Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda ürünlerine yönelik tuz, şeker ve katkı maddesi düzenlemeleri konusunda bilgi verdi.

Ekmekteki tuz oranını yüzde 2'den 1,5'e düşürdüklerini, buna paralel olarak salça, peynir ve zeytin gibi salamura ürünlerde tuz miktarını azalttıklarını bildiren Eker, ekmekte eskiden 17 çeşit katkı maddesi bulunduğunu, hayata geçirdikleri düzenlemenin ardından sadece su, un, tuz ve maya ile bazı ekmek türlerine C vitamini katılmasına izin verdiklerini anlattı.

Sucuk ve pastırmada katkı maddelerini yasakladıklarını, çiğ köfte ve mezelerde sitrik asit dışındaki bütün katkı maddelerine izin vermediklerini bildiren Eker, "Türkiye'de kişi başına tuz tüketimi şu anda ortalama 15 gram. Bu çok yüksek bir rakam. Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği miktar 5 gramın altı. Biz dünyadan 3 kat daha fazla tuz tüketiyoruz. Pul biberde yüzde 22 azalttık tuz oranını, yüzde 9'dan yüzde 7'ye düşürdük. Salçada yüzde 64, zeytinde yüzde 50 azalttık. Tuz etiketlerinde 'Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun' ifadesi zorunlu hale getirildi. Meyve sularına ilave şeker koymayı yasakladık. Meyve suyuna ilave şeker konulmaması lazım" diye konuştu.

"Muhafaza aracı olarak tuza başvuruluyor"

Tuzu azaltma çalışmalarının devam edeceğini bildiren Eker, şunları kaydetti:

"Beyaz peynir, kaşar, eritme peyniri, tulum peynirindeki tuzu yüzde 12 ila 40 arasında değişen oranlarda azaltacağız. Burada tuzdaki aslında lezzetten çok bir takım bakterilere, mikroplara karşı koruyucu önlem olarak konuluyor. Muhafaza aracı olarak tuza başvuruluyor. Ama tuzun sağlığa özellikle günümüz dünyasında zararlı olduğu yönünde, kalp damar hastalıkları, tansiyon vesaire... Eğer bir tercihle karşı karşıya kalırsak sağlığı lezzete tercih ederiz. Alışkanlıkla ilgilidir. Psikolojik faktördür. Zararı var. Mineral madde, su bağlıyor. mineral madde olarak yararı var ama azı, çok az bir miktarı yeterli. Bunu tutup da çoğaltırsanız, haddinden fazla alırsanız, insanları tuzluluğa alıştırırsanız, o zaman da kalp damar hastalıkları, tansiyon başta olmak üzere birçok riski beraberinde getirebilir."