Emniyet Genel Müdürlüğü, Amerikan polislerinin sık sık haberlere de konu olan kamera sistemini tüm teşkilata uygulama kararı aldı. Bunun ilk uygulaması ise, pilot il olarak seçilen İzmir'de hayata geçirildi. İlk olarak kente gönderilen 7 kamera sistemi, İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün en aktif birimlerinden Asayiş Şube Müdürlüğü'e bağlı resmi asayiş ekipleriyle, motorlu yunus timlerine dağıtıldı. İzmir'in Buca, Karşıyaka, Bornova, Balçova, Gaziemir ve Karabağlar bölgelerindeki resmi asayiş ekiplerinden bir tanesiyle, motorlu yunus timlerinden bir tanesine kamera sistemi kuruldu. Kamera kullanan ekipler, olay yoğunluğununun yaşandığı bölgelerde sürekli ring halinde olacak ve yaşanan olaylara, önem sırasına göre giderek kayıt altına alacak.

Vatandaş da polis de kayıtlı olacak

Taşınabilir özellikte olan kamera sisteminin bir parçası ekipte görevli polis memurlarından birinin yakasına, diğer bölümü ise, ekip aracına takıldı. Görev süresinde sürekli kayıt yapacak olan kameraların, 50 metreye kadar ve gece görüş özelliğiyle çekim yapabildiği öğrenildi. Ayrıca çekimlerin de resim baskısı yapabilecek kadar yüksek çözünürlükte olacağı ve yüksek teknolojiyle ses kaydı da yapacağı bildirildi.
Hem polislerin üzerindeki hem de ekip aracındaki bu kameraların görüntüleri, polisten vatandaşa yönelik gelecek direnme ve saldırı suçlamalarına delil teşkil edecek. Aynı şekilde vatandaştan polise yönelik gelecek olan, dayak, işkence, rüşvet teklifi ve kötü muamele için de yine delil olarak kullanılabilecek. Şimdilik 7 ekipte var olan kameraların, önümüzdeki günlerde, olaylarda aktif olarak görev yapan yaklaşık 200 resmi asayiş ekibiyle, motorlu yunus timlerine de yaygınlaştırılacağı açıklandı.
Bu projeden bağımsız olarak İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün planladığı kamera sistemi de hayata geçirildi. Bu kameralar ise operasyon anında kullanılanların yanı sıra, zanlıların adliyeye sevkinde kullanılan araçlara takıldı. Yine görev anında kayıt yapacak olan bu kameraların görüntüleri sayesinde de, polisin zanlılara aşırı güç kullanımı, zanlıların da polise yönelik olası saldırılarının önlenmesi amaçlanıyor.