KONYA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfedarasyonu (KESK) tarafından 4+4+4 kesintili eğitim yasa teklifine tepki olarak yapılacak eyleme katılmak amacıyla Konya'dan Ankara'ya gitmek için yola çıkan KESK ve Eğtim-Sen üyeleri polis tarafından engellendi. Sendika üyeleri aılnan bu kararı alkış ve sloganlarla protesto etti.

Kararın haksızlık olduğu belirten Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Cebrail Bektaş," En demokratik hakkımızı yasalara aykırı olmaksızın bir basın açıklamasını gerçekleştirmek üzere yola çıkan arkadaşlarımızın seyahat özgürlüklerini engellenme ne kadar doğrudur. Demokratik anayasa diye önümüze konulan bu anayasanın ne kadar doğru bir anayasa olduğunu herkes birkez daha görmektedir. İçişleri Bakanlığı'nın bu talimatıyla emniyet güçleriyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bu kararlılıkla gerekirse sabaha kadar hatta gerekirse günlerce bu mücadaleyi vermeye hazırız" dedi.

Sendika üyeleri polis tarafından yapılan açıklama sonrası otobüsten indi. Sendika üyeleri kararı alkışlarla ve sloganlarla protesto etti. Sendika üyelerini Ankara'ya getirmesi planlanan otobüs ise trafik ekipleri tarafından araç sigortasının günü geçtiği için ceza kesilerek otoparka çekildi. "Kimse bizi yıldıramaz", "Kahrolsun faşizm" sloganları atan grup üyeleri sendika binaları önünden sessizce dağıldı.


İZMİR

KESK'in düzenleyeceği 4+4+4 mitingi için Ankara'ya gitmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan 500 kişilik grup, evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Yolu kapatarak yürüyüşe başlayan topluluk polis engeliyle karşılaşınca arbede yaşandı.


ANTALYA

Antalya'da KESK ve Eğitim-Sen üyelerinin oluşturduğu yaklaşık 50 kişilik grup, Ankara'da yapılacak olan kitlesel basın açıklamasına katılmalarının engellendiği gerekçesi ile oturma eylemi yaptı. Alanya'da ise sloganlar atan sendika üyeleri saz çalıp şarkılar söyledi.


BURSA


Bursa’dan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen eğitimde 4+4+4 sistemi tasarısı için bugün Ankara'da yapılması planlanan eyleme katılmak için otobüslerle yola çıkmak isteyen yüz kişilik guruba polis izin vermedi. KESK üyeleri iki saat süreyle kent merkezinde soğuktan üşüyerek ateş yakıp başında halay çektiler.


ADANA


KESK'in Ankara'da düzenleyeceği 4+4+4 grevi için Ankara'ya gitmek üzere yola çıkan Eğitim-Sen üyelerinin bulunduğu otobüsler polis tarafından kimlik kontrolü gerekçesiyle durduruldu.

Çarşamba ve Perşembe günü Ankara'da düzenlenecek olan 4+4+4'ü protesto eylemine katılmak üzere Eğitim-Sen üyeleri, 2 otobüsle 90 kişi yola çıktı. Adana Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önüne gelen otobüsler, polisler tarafından durdurularak kimlik kontrolü yapılmak istendi. Eğitim sen üyeleri mahkeme kararı olmadan kimlik kontrolü yapılamayacağını söyleyerek buna karşı çıktı. Polis, otobüslerin hareket etmesine izin vermeyince yaklaşık 90 kişi 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Baskılar bizi yıldıramaz' ve 'Direne direne kazanacağız' sloganları atarak eylem yaptı. Eğitim-sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, engellendiklerini belirterek, "Engellenme nedenini öğrenmeye çalışıyoruz. Gerçekten de farklı gerekçeler öne sürülüyor. Önce kimlik kontrolü yapılacak dendi. Mahkeme kararı olmadan kimlik kontrolü yapılması usulsüzdür diye itiraz ettik arkasından trafik polisleri devreye girdi. Araç üzerinden taşınan yolcuların kimliklerini bilmemiz lazım diyor. Bu tamamen keyfi bir tutumdur. Yarınki eyleme katılımımızı engellenmek için yapılan bir tutumdur. Biz Eğitim-Sen Adana Şubesi olarak KESK Adana Şubeleri platformu olarak bu tür haksız tutumlara teslim olmayacağız, Ankara'ya ulaşmakta kararlıyız" diye konuştu.

MANİSA

Manisa’dan, Ankara’da yapılacak '4+4+4' eğitim sistemini protesto eylemine gitmek isteyen KESK Manisa Şubeler Platformu üyelerenin otobüsünün kent dışına çıkmasına polis tarafından izin verilmedi. KESK üyeleri sabaha kadar ateş yakarak halay çekti ve sendika binasında bekledi.


AYDIN
 
KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek 4+4+4 eylemine katılmak için Aydın’dan yola çıkan sendikacılara polis izin vermedi. Eğitim-Sen Aydın Şubesi Örgütlenme Sekreteri Ali Gün, "Demokratik hakkımız, Anayasa ile güvence altına alınmış olan seyahat etme özgürlüğümüz engellenmektedir. Gereken mücadeleyi göstereceğiz" dedi. Sendikacılar bir akaryakıt istasyonunda bekliyor.