TEİS Genel Başkanı Saydan, şu an sadece şifre ile sisteme giriş yapılabildiğini ve doktorların şifresini ele geçirenlerin kolaylıkla sahte reçete oluşturabildiğini söyledi.  Saydan, "Doktorların e-reçete yazarken kullandıkları şifrelerde sorunlar görülüyor. Bu şifreler yanlış kişilerin eline geçmekte ve suiistimallere yol açmaktadır" dedi. Saydan, mevcut durumda aile hekimlerinin yüzde 40'ının e- imzaya geçtiğini, devlet, üniversite ve özel hastanelerin ise henüz 'e-imza' ya geçmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"1 Ocak 2016'da SGK ile anlaşmalı tüm sağlık kuruluşlarının zorunlu olarak e-imza sistemine geçmesi, suiistimallerin önüne geçecektir. Elektronik imzaya geçişle, e-imza cihazının klavyeden girilen basit şifrelere göre çalınma ve ele geçirilme riski düşecek ve cihazın koruma hassasiyetinin artmasıyla sorunlar azalacaktır."

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, eczanelere gelen her reçetede doktora ulaşıp, "Bunu siz mi yazdınız?" diye sorma olanakları olmadığını vurgularken, şöyle konuştu:

"Ele geçirilmiş şifrelerle doktor tarafından yazılmamış e-reçetelere göre ilaç veren eczaneler mağdur ediliyor ve sorumlu tutuluyor. Bizlerin tek görevi; 7 gün 24 saat reçeteleri ile gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını vermek. Biz kriminal polisleri değiliz. Ayrıca insanların kimlik kontrollerini yapma, ibraz edilen bilgi ve belgenin sahteliğini ayırt etme yeteneğine ve bilgisine sahip değiliz. Bizler sadece eczacıyız. Eczanemize gelen her reçete için, reçeteyi yazan doktora ulaşıp, 'Bu reçeteyi siz mi yazdınız' diye sorma imkanımız olmadığı gibi böyle bir sorumluluğumuz da yok."

Saydan, TEİS olarak, bu tür suistimallerin yaşanmaması için SGK tarafından ilk etapta güvenli elektronik imza ile e-reçete yazılmasının sağlanması ve 1 ocak 2016 tarihinden itibaren zorunlu olmasının çok güzel bir başlangıç olacağını kaydetti. Saydan, "Sonrasında ise 'Akıllı sağlık kartı' uygulamasına geçilmesi gerektiğini önemle vurgulamak istiyoruz" dedi.