Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, son gelişmelerle ilgili olarak Valilik binası önünde basın toplantısı düzenleyerek bilgiler verdi. Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, saldırıların Türkiye'deki bir numaralı şüphelisi olarak aranan 3 kişiden, olaylarda kullanılan iki minibüsü satın aldığı ileri sürülen Mehmet G.'nin Suriye'ye kaçmayı başaramadığını ve Hataylı olduğunu açıklandı.

Vali Lekesiz, saldırılarla ilgili asli ve tali faillerin belirlendiğini belirterek, gözaltındaki 8 kişiden M.K., A.M., İ.Ş., İ.D.'nin önceki gün tutuklandığını, kalan 4 şüphelinin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını hatırlattı. Vali Lekesiz, bugün de gözaltındaki M.G., E.Ö., A.E. ve E.A.'nın adli mercilere sevk edildiğini belirtti.

SAMANDAĞ'DAN YURT DIŞINA ÇIKMAK İSTEDİLER


Saldırılarla ilgili asli faillerden Hatay nüfusuna kayıtlı Mehmet G., D.Ö ve Y.B.'nin yakalanması için güvenlik güçleri ile istihbarat birimlerinin arama çalışmaları sonunda, saldırıların Türkiye'deki bir numaralı şüphelilerinden Mehmet G.'nin dün gece 23.40'ta yakalanarak, gözaltına alındığı belirtildi. Vali Lekesiz, gözaltı ve olayla ilgili çalışmaları şöyle anlattı:

"Olayın asli ve tali faillerin yakalanmasına yönelik çalışmalar güvenlik ve istihbarat birimlerimiz tarafından kararlılıkla sürdürülüyor. Bu çerçevede gözaltına alınan 12 kişinin 8 tanesi yetkili adli makamlarca sevk edilmiş ve bunlardan 4'ü tutuklanmış, 4'ü de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır.

Olayın asli faillerinden, ilimiz nüfusuna kayıtlı M.G güvenlik birimlerimizin çalışması sonucu dün gece 23.40'ta ele geçirilmiştir. Eyleme karışan şahıslardan, M.G., D.Ö ve Y.B.'nin olaydan sonra sınır ilçemiz Samandağ'dan yurtdışına çıkmaya çalıştıkları, ancak karada ve denizde alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle kaçamadıkları, arazide saklandıkları belirlenmiştir. Bu 3 kişinin asli faillerden olduğu, belgeler ve bilgilerle de görülmektedir. İlimiz nüfusuna kayıtlı M.G yakalanmış, yine ilimiz nüfusuna kayıtlı D.Ö. ile Y.B.'nin arama çalışmaları sürmektedir. Bu kişilerin de yurtdışına çıkamadığını biliyoruz. Bu kişileri bilmeden de olsa saklamak, terör olayına yardım ve yataklık etme suçuna girer. Vatandaşlarımızın bilgi almaları halinde güvenlik güçlerine bu bilgileri ulaştırmalarını istiyoruz."

Hatay'ın, sevginin, barışının, hoşgörünün merkezi olduğunu belirten Vali Lekesiz, "İlimizde yaşayan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için şüpheli şahıslarla ilgili güvenlik birimlerimize haber vermeleri önemlidir. Saldırganların, neyi nereden aldıkları, nerede sakladıkları ve nasıl yaptıkları bellidir. Bunu şu anda kamuoyuyla paylaşmamız doğru olmaz. Halkımız, tehdit ve şantajlarla korkuya sevk edilmek istenilmektedir. Vatandaşlarımız bu tür tehditlere itibar etmesinler" dedi.

Vali Lekesiz, gazetecilerin sorusu üzerine, aranan kişiler arasında Suriye vatandaşı olmadığını, arama çalışmaları süren asli fail 2 kişinin yanı sıra, tali faillerin de bulunduğunu sözlerine ekledi.