Çin'de yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, biri Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden olmak üzere, 2 bin 5'e yükseldi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede kesinleşen vaka sayısı 11 bin 977'sinin durumu ciddi olmak üzere 74 bin 185'e çıktı. Durumu şüpheli olan vakaların sayısı 5 bin 248'e, müşahede altındakilerin sayısı ise 135 bin 881'e gerilerken, salgından iyileşerek taburcu olanların sayısı 14 bin 376'ya ulaştı. Diğer yandan vaka sayısı Hong Kong'da 62'ye yükselirken, Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 olarak açıklandı. Bu arada son 24 saatte 136 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, 1749 yeni vaka saptandı.

Söz konusu yeni can kayıplarının 132'si, yeni vakaların da 1693'ü Covid-19 salgının merkezi durumundaki Hubey eyaletinde gerçekleşti. Çin Devlet Televizyonu; Wuhan hastanesi başhekimi doktor Liu Zhiming'in virüse bağlı semptomlar nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Doktor Zhiming'in başhekimi olduğu hastane, virüsün merkez üssü Wuhan'da karantina alanında en önemli görevi üstlenmiş durumdaydı. Çinli doktor da Corona virüs ile mücadelede üst düzey bir çaba gösteriyordu. Doktor Zhiming, virüs nedeniyle hayatını kaybeden ilk sağlık personelı değil. Şubat ayı başında Corona virüsü dünyaya duyuran doktor Li Wenliang, geçtiğimiz perşembe günü de Hubei eyaletindeki Ezhou şehrinde bir hastanenin eski müdürü Xu Depu virüse bağlı nedenlerle yaşamını yitirmişti.

Guterres: Risk çok büyük

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, Covid-19 salgınındaki durumun şu an için kontrol altında olduğunu söyledi. Guterres, salgının sağlık sistemi gelişmemiş Afrika kıtasındaki ülkeler gibi ülkelere sıçramasından endişe duyduğunu dile getirerek, "Risk çok büyük ve dünya olarak buna hazır olmamız lazım. Dünya Sağlık Örgütü, böyle bir gelişme olduğunda nasıl müdahale etmesi gerektiği üzerinde çalışıyor." ifadesini kullandı.

Karantinada sıra dışı görüntü!

Corona virüsü nedeniyle karantina alınan bir bölgede yaşayan köpek sahibi, dışarı çıkamayınca evcil hayvanını camdan sarkıtarak gezdirdi. Çin'de başlayarak tüm dünyayı panik dalgasına sevk eden corona virüsü salgınında ölü sayısı worldometers'in tuttuğu istatistiklere göre 2012'ye ulaştı. Virüs nedeniyle ülkede çok sayıda bölge karantina altına alınırken, Çin'in popüler sosyal paylaşım sitesi Weibo'da son günlerde bir video viral oldu.

Sahibi tarafından iple yukarı çekildi

Karantina bölgesinde yaşayan bir kişi, dışarı çıkaramadığı köpeği için sıra dışı bir yöntem geliştirdi. Tasmasına uzun bir ip bağladığı köpeğini ikinci kattan sarkıtan adı bilinmeyen kişi, evcil hayvanını zemine indirerek bu şekilde gezmesini sağladı. O anlar bir komşusu tarafından görüntülenen köpeğin sahibi, binlerce yorum ve beğeni aldı. Bu yöntemi eğlenceli bulanların yanı sıra, ipin kopma tehlikesine dikkat çekerek eleştirenler de oldu.