Cumhurbaşkanı Gül'ün son Diyarbakır ziyaretine davet ettiği 3 araştırma şirketinden biri olan ve iktidara yakınlığıyla bilinen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Türkiye'deki siyasi partiler ve liderleri hakkında hazırladığı analizde CHP ve lideri Kemal Kılıçdaroğlu için çarpıcı yorumlar yer aldı.

SETA ilk çalışmasını Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçilmesinin ardından yaptı. Siyaset Araştırmaları Koordinatörü Hatem Ete'nin geçen haziranda hazırladığı 'CHP'deki Değişim' analizinde, 'Kılıçdaroğlu'nun Siyasal Anlamı' alt başlıklı özel bir bölüme yer verildi.

Şirketin 12 Eylül anayasa referandumunun ardından ekimde yaptığı '2010 Referandumu Siyasi Partilerin Tutumları' başlıklı analızde de siyasetbilimci Murat Yılmaz, Kılıçdaroğlu için 'Referandumdan güçlü çıktı. Sağda korku yarattı' yorumunda bulundu.

İşte iki analizden çarpıcı bölüm başlıkları şöyle:


CHP'DEKİ DEĞİŞİM (Haziran 2010):


BÜYÜK UMUTLAR: CHP'deki liderlik değişimi, CHP'yi iktidar senaryolarının göbeğine yerleştirecek büyük umutları harekete geçirdi. Kılıçdaroğlu'nun CHP tabanında heyecan yarattığı açıktır.

UZUN VADEDEKİ RİSK: Kılıçdaroğlu; CHP'nin mirasıyla ufku arasındaki paradoksu yolsuzluk, yoksulluk, işsizlik gibi sosyal politikalara yönelen apolitik bir söylemle aşmaya çalışmaktadır. Ancak, bu stratejinin orta ve uzun vadede sonuç üretmesi kolay gözükmemektedir.

ORTA SINIFI TOPLAYABİLİR: AKP'yi adres görmeyip hala destekleyecekleri aktör arayan ANAP ve D(Y)P bakiyesi seçmenlerin bir kısmının ve popülist söylemlere kolayca rağbet eden MHP'li bir seçmen kesiminin, değişim vaat eden bir CHP'ye yönelmesi de muhtemeldir.

KILIÇDAROĞLU'NUN AÇMAZI: Kürt meselesi, laiklik, azınlıklar, AB süreci, Ergenekon davası vb. siyasal sorunlar karşısında tabanını genişletmek için Baykal'dan farklı bir siyasal pozisyon almaya mahkum Kılıçdaroğlu, bu sefer de mevcut tabanını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Bu açmazın üstesinden gelmek üzere, Kılıçdaroğlu popülizmi siyaset olarak benimsemiş durumdadır.

2010 REFERANDUMU (Ekim 2010):

AKP'YE YARAYACAK: Kılıçdaroğlu'nun referandumdaki çalışkan ve sert muhalefeti, CHP'nin oy oranındaki artışı konsolide edebilecektir. Bu muhalefet, sağ seçmeni AKP çatısı altına toplayacağı için rakibine hizmet eden bir kutuplaşmaya dönüşmektedir. Bu kutuplaşmanın bir başka zararı da, CHP'nin koalisyon ortağı olarak düşünülen MHP'nin yeni güçlendiği yerlerde CHP; eskiden güçlü olduğu yerlerde AKP lehine oy kaybetmesidir.

REFERANDUM GÜÇLENDİRDİ: Referandumdan hemen önce genel başkan olan, ilk defa AKP Genel Başkanı Erdoğan'dan daha çok miting yaparak bir dinamizm sergileyen ve CHP'de değişim işaretleri veren Kılıçdaroğlu, bu süreçten güçlenerek çıkmıştır. Değişim sürecine verilen kredinin devam ettiği görülmektedir.

EL ELE YENİ ANAYASA: CHP, AKP'yi Kürt sorununu çözümü yönünde zorlarsa, hem kendi inandırıcılık sorununu aşabilir hem de demokratikleşme ve değişimde AKP'nin siyasi tekelini sona erdirebilir. AKP ve CHP, yeni anayasanın yolunu açabilecek bir işbirliği alanı yaratabilirler. (AKŞAM)