Kapalı mekanlarda içilen sigaradan etkilenen ve pasif içici haline gelen iki köpek kansere yakalandı. Sakarya'da meydana gelen olayda farklı zaman dilimlerinde Veteriner Mustafa Yıldız muayene ettiği iki köpeğe akciğer kanseri teşhisi koydu.

Evde beslenen hayvanların pasif içici olduğuna dikkat çeken Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, "Bir süre önce sahibi tarafından bana getirilen bir köpeği muayene ettiğimizde köpeğin akciğer kanseri olduğunu fark ettik. Sahibi günde iki paket sigara içiyordu. Hayvana cerrahi müdahalede bulunduk ancak çok geç kalınmıştı" dedi.

Özellikle evde beslenen hayvanlarda görülen kanser vakalarının yüzde 70'inin sigaradan kaynaklandığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: "Hayvanlarımızın bizden tek farkı daha fazla kıllı olmaları ve zeka olarak bizden geride olmalarıdır. Bunun dışında her şey insanla aynıdır. Evde içilen sigaradan, televizyon ve cep telefonlarının yaydığı radyasyonlardan etkilenirler. Farklı zaman dilimlerinde bize gelen ve akciğer kanseri tanısı koyduğumuz iki köpekte sigara dumanından etkilenmişti"

Kanser teşhisi konulan diğer köpeğin göğsünün alınarak kurtarıldığını belirten Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Hayvan sahipleri besledikleri hayvanlarda anormal davranış gördüklerinde bunun sebebini araştırmıyor. Ama biz hekimler biliyoruz ki hayvanlarda bu davranış değişikliklerinin mutlaka bir sebebi vardır. Hayvan besleyen insanlara, evcil hayvanlarında anormal değişiklikler gördüklerinde mutlaka bir veterinere gitmelerini tavsiye ediyoruz."

Yıldız ayrıca, köpeği kansere yakalanan ve cerrahi müdahale ile kurtulan vatandaşın artık köpeğinin yanında sigara içmediğini kaydetti. Evlerinde hayvan besleyenlere, kesinlikle evcil hayvanlarının yanında sigara içmemeleri uyarısı yapan Yıldız, bunun hayvanları için ölümcül sebepler doğurduğuna da dikkat çekti.