Sanal tur, üç yüz atmış derece üç boyutlu görüntü izlenimi vermiş olan panoramik fotoğraflar sayesinde, teknolojinin son yazılımı ve de görsel medya uygulamalarının da fotoğraf üzerinde hareketli olarak aktarılması ile adeta internet üzerinde izleme ile sanki izledikleri yere gitmiş ve geziyormuşcasına bir hava veren bu sayede de interaktif olarak mekanda dolaşmayı sağlayan internet üzerinde görsel bir uygulamadır.

Ayrıca sanal tura sanal gezintide denilmektedir. Sanal gezi uygulaması normal bir fotoğraf uygulamasından çok daha farklı bir işlemdir. Bu uygulamada panoromik fotoğraflar yer almaktadır. Özel çekim ve de fotoğraflama tekniği ile meydana getirilen panoromik fotoğraflama farklı yazılımların kullanılması ile silindir, küresel gibi bir görüntü işlemi elde edilmektedir.

Sanal tur insanlara anlatıldığında bunu bir videoya benzetmektedirler. Ancak sanal tur videodan çok daha farklı bir uygulamadır. Sanal turun videodan bir çok farklı yer almaktadır. Video iki boyutlu iken anal tur üç boyutlu bir uygulamadır. Video ile yapılan yakınlaştırmalarda videoya almaya yarayan fotoğraf makinesi ,  telefon , kamera gibi video çekmeye yarayan alet her ne kadar kaliteli olursa olsun yakınlaştırma sırasında yine de hafif bir bulanıklık yaşanacaktır. Ancak sanal tur uygulamasında örneğin ortam içinde bulunan bir ağaca yaklaştığınızda ağacın bütün dallarını dahi son derece net bir biçimde görme olanağı sağlanacaktır.

www.360derecesanaltur.info